Росія завезла "Гради" на територію Запорізької АЕС: Енергоатом вказав на серйозну загрозу

Енергоатом звертається до МАГАТЕ, інформуючи про додаткове розміщення РСЗВ "Град" безпосередньо на майданчику ЗАЕС.

Російські війська розмістили реактивні установки "Град" безпосередньо поруч із територією станційного сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на ЗАЕС. "Енергоатом" попереджає про можливі провокації з боку Росії.

Важке озброєння розміщено біля шостого енергоблоку станції. Там же окупанти раніше у таємному режимі будували "захисні споруди", порушуючи всі умови з організації ядерної та радіаційної безпеки.

"Найбільш вірогідна провокація, що готується, – обстріли протилежного берегу Дніпра, зокрема міст Нікополь та Марганець, цими установками "Град" безпосередньо з майданчику ЗАЕС, користуючись "прикриттям" енергоблоків та сховища відпрацьованого ядерного палива", - йдеться у повідомленні.

Енергоатом звертається до МАГАТЕ й усієї світової атомної спільноти, інформуючи про додаткове розміщення РСЗВ "Град" безпосередньо на майданчику ЗАЕС: "Вкотре закликаємо створити безпекову зону всередині та навколо станції за її повної демілітаризації й деокупації".

Окупація ЗАЕС – що відомо

Запорізьку АЕС росіяни окупували ще навесні 2022 року. Відтоді ворог використовує станцію як "щит" від "відповідей" ЗСУ, б’ючи по цивільних та військових в приглеглих населених пунктах.

У вересні МАГАТЕ після відвідин станції запропонувало створили безпечну зону навколо ЗАЕС, закликавши росіян вивести важку техніку з території ядерного об’єкта.

Росіяни відмовляються покидати ЗАЕС, а Путін у жовтні навіть видав указ про "привласнення" української АЕС.

Нещодавно російські ЗМІ писали про нібито дискусії, що тривають між МАГАТЕ і Росією щодо демілітаризації станції. В обмін на це росіяни просили безперебійний транзит газу і нафти Україною.

Вас також можуть зацікавити новини: