ЗАЕС скоро може бути звільнена / фото Енергоатом

Військовий експерт Роман Світан заявив, що до Нового року російські окупаційні війська вийдуть з Запорізької атомної станції

У новому випуску програми "Аргумент" він зазначив, що рух росіян із ЗАЕС вже почався.

"Я практично впевнений, що до Нового року російські війська підуть із Запорізької атомної станції. Коли такий рівень осіб, як Гроссі (гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі - УНІАН), і таких організацій, як МАГАТЕ, роблять заяву, що практично питання вирішене по відходу російських військ з самої станції... Я думаю це все буде до Нового року зроблено", - наголосив експерт.

За його словами, вже є інформація про виведення важкої техніки і бойовиків з ЗАЕС. Однак поки невідомо, чи підуть росіяни ще й з Енергодара.

"Тим більше вже є інформація про те, що росіяни виводять частину важкої техніки, бойовиків і розміновують деякі об'єкти на території станції, які були до цього заміновані. Тому я думаю, що це початок руху росіян з території станції. Чи підуть вони тільки зі станції або ще й з Енергодара... це буде залежати від тих переговорів які зараз веде МАГАТЕ - Гроссі разом з Путіним - і тієї санкційної політикою, на яку будуть здатні наші західні партнери, з приводу "Росатому", - додав Світан.

Ситуація на ЗАЕС

Як повідомляв УНІАН, російські війська на початку весни окупували Енергодар, де розташована Запорізька АЕС. Вони неодноразово наносили удари по території станції.

Раніше російське видання "Медуза" припустило, що влада РФ можуть погодитися на виведення військ зі станції, якщо отримають гарантії безперебійного транзиту газу та нафти територією України.

Пізніше Гроссі заявив, що хоче знайти рішення для забезпечення безпеки станції до кінця 2022 року. Наприкінці листопада стало відомо, що МАГАТЕ посилить свою присутність на всіх українських АЕС.

Вас також можуть зацікавити новини: