РФ підняла в небо носії ракет "Кинджал" МіГ-31К / фото wikipedia.org

Вранці 19 січня в Білорусі злетіли російські винищувачі Міг-31К, які є носіями гіперзвукових ракет "Кинджал". Через це по всій Україні оголосили повітряну тривогу.

За даними Моніторингової групи "Білоруські гаюн", на аеродромі "Мачулищі" спочатку зафіксували зліт двох російських винищувачів МіГ-31К і літака дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛО) А-50У. О 10:44 у Білорусі зафіксували зліт третього винищувача ЗС РФ МіГ-31К.

Оновлено. Повідомляється, що о 11:31 один із російських МіГ-31К приземлився у "Мачулищах". об 11:41 - сів ще один, об 11:50 - приземлився третій. В областях України почали давати відбої повітряної тривоги.

Відео дня

"З самого ранку у Білорусі зафіксовано збільшення авіаактивності. МО РБ оголосило про початок 2-го етапу спільного льотно-тактичного навчання ЗС РБ і РФ. Повідомляється, що авіаційні підрозділи приступили до виконання завдань", - говориться в одному з повідомлень групи.

За даними інших моніторингових каналів, у небо підняли ще два винищувачі Су-30.

Тим часом у Міністерстві оборони Білорусі заявили, що крім 2-го етапу спільного льотно-тактичного навчання з РФ, 19 січня "в готовність до виконання завдань за призначенням" переводяться "артилерійські підрозділи 6-ї окремої механізованої бригади".

Після 10:00 у всіх областях України оголосили повітряну тривогу.

Повітряна тривога в Україні 19 січня / скріншот

Російські ракети "Кинджал" - що про них відомо

Х-47М "Кинджал" - гіперзвукова аеробалістична ракета. За даними з відкритих джерел, після скидання швидкість даної ракети нібито перевищує швидкість звуку в 10 разів.

Також повідомлялося, що ракета здатна маневрувати на всій траєкторії польоту, а також вражати як стаціонарні об'єкти, так і надводні кораблі.

Нещодавно військовий експерт Олег Жданов припустив, що російські винищувачі МіГ-31 у Білорусі літають не з бойовими ракетами "Кинджал", а з бутафорськими.

Вас також можуть зацікавити новини: