Аналітик упевнений, що РФ посилить мобілізацію / фото wikimedia.org

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко проаналізував кількість російських загарбників на різних ділянках фронту і дійшов висновку, що командування РФ не може компенсувати значних втрат на фронті і це неодмінно призведе до посиленої мобілізації в країні-агресорі.

За його словами, наразі спостерігається "цікаве явище": з початку квітня загальна чисельність російських окупантів безпосередньо в зоні бойових дій скоротилася майже на 10 тисяч. Зокрема, станом на кінець квітня, угруповання російських об'єднаних військ в Україні обчислюється в 466 тисяч солдатів, а тижні 3-4 тому їх було понад 475 тисяч.

"Таке разюче скорочення відзначається вперше за більш ніж два роки активних бойових дій", - підкреслює експерт.

Відео дня

Він наводить детальний розклад за групами військ противника. Угруповання військ "Дніпро", зона відповідальності якого - лівобережна Херсонщина і Запорізька область, - найчисленніше. На початок квітня там було трохи більше 129 тисяч солдатів, зараз - понад 129,5 тисячі. Чисельність угруповання "Оборони Криму" залишилася без зміни - 13,5 тисячі.

Угруповання "Схід" - зона відповідальності південний захід Донецької області, частина східної Запорізької, яку Коваленко називає "затичкою", практично не змінилася - 51,5 тис. осіб.

"Південь", зона відповідальності Донецька область, найбоєздатніше й найагресивніше ГВ (угруповання військ - УНІАН). Була 113,5 тисячі тіл, зараз - 114 тисяч тіл. Незначний приріст, але при цьому в його складі продовжують залишатися підрозділи, передислоковані із зони відповідальності ГВ "Центр", - зазначає аналітик.

За його словами, "Центр", зона відповідальності - Лиманський напрямок, основна локація - Кремінна. Чисельність угруповання була 87,5 тисяч осіб, на зараз - 86 тисяч.

ГВ "Захід", зона відповідальності - Куп'янський напрямок, а віднедавна більша частина Лимано-Куп'янської осі. Група з найбільшою танковою компонентою серед усіх. Була понад 81 тисяча, на зараз - 71,5 тисячі. Тут, як стверджує експерт, значне скорочення відбулося, як через втрати, так і через реорганізації та передислокації.

Оглядач окремо наголошує на новосформованій ГВ "Північ", яку створено на базі груп прикриття кордону "Брянськ", "Курськ" і "Бєлгород". До реформи їхня чисельність була 35,5 тисячі, а станом на зараз - 49,5 тисячі - приріст на 10 тисяч. Однак, за твердженням Коваленка, такої чисельності недостатньо для повноцінного контролю кордону з Україною, вторгнення і захоплення Харкова, Сум чи Чернігова. Коваленко також підкреслює, що угруповання "Північ" перебуває поза зоною бойових дій.

У результаті аналітик доходить висновку: російське командування не може повноцінно вирішити завдання з накопиченням людського ресурсу через високий рівень втрат. За необхідності швидкого посилення однієї з ГВ на будь-якому напрямку, використовуються не стільки резерви, скільки ресурс інших угруповань.

"Усе це вказує на неминучість посилення мобілізації в Росії, нинішній рівень якої командування РВВ абсолютно не влаштовує та не дає змоги одночасно як компенсувати втрати в нуль, так і нарощувати присутність у зоні бойових дій і формувати нові підрозділи на території самої РФ. Тільки, щось одне або півтора, за рахунок уже наявного ресурсу", - зазначає Коваленко.

До кордону із Сумською областю прибули 4 батальйони чеченців - подробиці

Як повідомляв УНІАН, до російсько-українського кордону прибули 4 батальйони чеченців - вони перебувають за 150-200 км від кордону з Сумською областю. За словами командира 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимира Біцака, ЗСУ готові до будь-якого сценарію, зокрема "прийому" цих чотирьох батальйонів. Український боєць стверджує, що такого роду солдати РФ вміють воювати "тільки з телефонами". Він припускає, що зазначені підрозділи просто можуть під'їхати до кордону, щоб зробити кілька фото на пам'ять. У крайньому разі, зроблять спроби диверсійних вилазок.

Вас також можуть зацікавити новини: