РФ малює літаки на аеродромах / фото ua.depositphotos.com

Російські війська продовжують малювати на своїх аеродромах фальшиві винищувачі, явно намагаючись обдурити Україну. Про це свідчать отримані супутникові знімки, нещодавно зроблені Planet Labs PBC, передає Business Insider.

"Подібна тактика приманки не є новою, але вона підкреслює важливий аспект війни в Україні: обман. У минулому Росія малювала фальшиві літаки на різних базах, і протягом усього конфлікту виникали й інші випадки обману. Аналітики вважають, що таким чином Москва, швидше за все, намагається заплутати системи озброєнь Києва і, можливо, створити помилкове уявлення про те, що відбувається на її базах", - йдеться в публікації.

Останній приклад обману можна спостерігати на російській авіабазі Приморсько-Ахтарськ, розташованій уздовж Азовського моря в південно-західній частині країни, пише видання.

Відео дня

"Цілком ймовірно, що мета полягає у тому, щоб створити помилкові цілі, які могли б заманити в пастку українські ударні дрони з одностороннім рухом, оснащені простими камерами", - зазначив провідний експерт з авіації в Royal United Services Джастін Бронк.

Аналітик розвідки відкритих джерел в аналітичному центрі Американського інституту підприємництва Брейді Африк додав, що, малюючи фальшиві винищувачі, Росія також намагається приховати, скільки літаків реально є на її базах.

"Я думаю, що це у цілому відповідь на зростаючі можливості України з точки зору здатності завдавати ударів по російських аеродромах. Це відносно недорогий спосіб спробувати стримати або ускладнити атаку російських літаків", - вважає експерт.

Business Insider зазначає, що тактика приманки була поширеною протягом усієї війни. З російської сторони ці підходи включали фарбування стратегічних бомбардувальників Ту-95 на злітно-посадковій смузі однієї з її баз і розміщення надувних танків Т-72. Крім того, обман як стратегія ведення війни сходить до конфліктів задовго до російського вторгнення в Україну.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, як росіяни малювали силуети бомбардувальників Ту-95МС на аеродромі стратегічної авіації "Енгельс".

Тоді повідомлялося, що вони можуть бути сприйняті як справжні літаки тільки на зображеннях від застарілих супутників. І це вважалося єдиним, на що могли розраховувати російські війська, вдаючись до таких хитрощів.

Вас також можуть зацікавити новини: