РФ може відправляти на війну цивільних пілотів / фото ua.depositphotos.com

Дефіцит військових льотчиків в Росії та великі втрати можуть призвести до того, що на війну проти України відправлятимуть цивільних пілотів. Про це заявив експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

"Росія і країни третього світу відчувають дефіцит пілотів набагато сильніше, тому що пілоти – це персонал, який володіє іноземною мовою, має всі необхідні сертифікати для експлуатації літака. Багато російських пілотів обирають можливість працювати в тому ж Китаї або в інших країнах Азії, тому що нижчі ризики й вищі зарплати. І немає ризику, що їх заберуть із літака і відправлять бойовим пілотом на фронт. Адже пілоти вищого класу вже всі знищені Збройними силами України", – пояснив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Вже незабаром цивільних пілотів можуть відправити на перенавчання, після чого кидатимуть на війну. Експерт наголосив, що останні місяці на війні проти України гинуть, зокрема, пілоти-інструктори, керівники військових частин.

Відео дня

"Росія має певний дефіцит військових пілотів. Останні півроку часто під час знищення вертольотів або літаків, як правило, гинуть пілоти-інструктори, пілоти-керівники навчальних центрів, пілоти-керівники військових частин. Це свідчить про те, що лінійних пілотів на сьогодні у збройних силах Російської Федерації – навчених і кваліфікованих – дедалі менше. Це означає, що найближчим часом дедалі більше цивільних пілотів зніматимуть із літаків і відправлятимуть на фронт", – вважає Долінце.

Водночас експерт зауважує, що перенавчання цивільних пілотів триватиме недовго, адже до повномасштабної війни проти України у пілоти цивільної авіації в Росії переходили саме військові льотчики. 

"У Росії велика частина цивільних пілотів – це колишні військові пілоти. Це практика в Російській Федерації, коли для того, щоб стати пілотом, люди проходили армію, отримували там необхідні допуски. І вже бувши військовим пілотом, пропрацювавши 3-5 років, звільнялися і шукали собі роботу в цивільній авіакомпанії", – констатував він.

Знищення російськиї льотчиків на війні 

За час повномасштабної війни Росії проти України наші захисники знищили вже понад 600 одиниць російської авіації. Серед них – 315 літаків та 316 гелікоптерів. У деяких випадках пілоти вижили чи потрапили в полон. Проте є і випадки, коли екіпаж знищують разом із самим бортом. 

Наприклад, наприкінці липня українські військові збили ворожий вертоліт Ка-52. Як стало відомо згодом, тоді ліквідували полковника Військово-космічних сил РФ Віталія Табачникова, який був командиром 112-го окремого вертолітного полку.

Вас також можуть зацікавити новини: