Росія здатна виробляти "Калібри" / фото wikimedia.org

Росія виробляє десятки крилатих ракет "Калібр" на місяць, але це не дозволяє відновити їхні запаси.

"Щодо "Калібрів" – це десятки на місяць, "Іскандер" – менша кількість одиниць. Це достатньо обмежені можливості щодо виробництва, які не покривають витрати і не дозволяють відновити запаси, наявні до 24 лютого. За рахунок "сірого імпорту", контрабанди вони якісь моменти закривають, але повністю це не закриває потреби російського ВПК", - сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в інтерв’ю "Укрінформу".

Він зазначив, що нововироблені ракети росіяни використовують регулярно. Також дрони, що запускають окупанти, - всі з нових партій. 

Відео дня

"Але це переважно не російські дрони, якщо ми говоримо про Shahed. Це все крупновузлова збірка іранських ударних дронів із певними елементами, матеріалами, виробленими безпосередньо на території РФ", - уточнив Юсов.

За його словами, російській ВПК зараз зорієнтований на розконсервацію і за можливості – модернізацію або відновлення старої радянської техніки. Можливості щодо глибокої модернізації виробництва нових озброєнь суттєво зменшилися у РФ через запровадження санкцій.

"Насправді, у росіян серйозні проблеми з сучасною оптикою, електронікою, чіпами і схемами. І сьогодні немає однозначного джерела, яке дало б їм змогу вирішити ці проблеми", - сказав представник розвідки.

За інформацією Юсова, також ворог шукає снаряди для ракетних систем залпового вогню, артилерії, хоча це не високотехнологічна і сучасна зброя. 

"Це свідчить про певну кризу потужностей ВПК Росії. Назовні режим Путіна намагається довести, що вони можуть роками продовжувати війну проти України, але насправді ця інформація перебільшена з метою пропаганди… Росіяни не готують своє суспільство до повноцінної мобілізації. Навіть, якби така мобілізація зараз відбулася, вони бояться наслідків і суспільних настроїв, а також мають проблеми із забезпеченням", - сказав Юсов. 

Разом з тим він підкреслив, що РФ не можна недооцінювати, адже у ворога залишається величезний мобілізаційний потенціал. 

Запаси ракет у РФ

Як повідомляв УНІАН, раніше військовий аналітик полковник Петро Черник сказав, що в Російській Федерації завдяки контрабанді змогли налагодити конвеєрне виробництво ракет типу "Калібр", Х-101 і "Кинжал" та можуть щомісяця виробляти 60-80 таких ракет. Водночас як тільки Росія вистріляє радянські ракети Х-22, то виробляти їх більше не зможе, зауважив він.

Ще у червні в Генштабі ЗСУ заявляли, що Росія на місяць здатна виробляти близько 100 ракет різних типів.

А військово-політичний оглядач Олександр Коваленко заявив, що ракети в Росії не закінчаться ніколи, оскільки РФ здатна їх виробляти.

Вас також можуть зацікавити новини: