Росія "втомила" ППО України хитрою тактикою, щоб вдарити по Києву ракетами / Колаж УНІАН, фото Сили оборони півдня, фото скріншот

Росія спробувала "втомити" українські системи ППО комбінованою тактикою, щоб болісніше вдарити по Києву та іншим містами України ракетами 2 січня.

Новий терористичний обстріл РФ оцінив військовий експерт Олександр Коваленко. Він акцентував, що ключову роль в плані окупантів знову зіграли дрони Shahed-131/136.

Саме їх спочатку запустила Росія ще з вечора 1 січня (перша груп стартувала близько 19:30). Аналогічним чином армія РФ здійснювала передноворічний терор: в ніч з 28 на 29 грудня, і, власне, у Новий рік - з 31 грудня 2023 на 1 січня 2024 року.

Відео дня

"Практично всі ці терористичні атаки починалися саме з нальотів дронів-камікадзе Shahed-131/136... Дрони-камікадзе застосовуються російськими окупантами не тільки як засіб ураження, але і як елемент, що розкриває і виснажує ППО, розосереджує увагу за допомогою постійного маневрування в повітряному просторі", - заявив Коваленко. 

Росії вдалося синхронізувати пуски і траєкторії маршрутів таким чином, щоб дрони залишалися в небі якомога довше. Мета полягала в тому, щоб максимально скоротити проміжок часу між знищенням останнього дрона-камікадзе і заходом в повітряний простір України перших ракет.

Окремо експерт зазначив, що РФ очікувано використала для повітряної атаки різні засоби ураження. Крім дозвукових крилатих ракет, ми також бачили балістичні 9М723/9м728 ОТРК "Іскандер-М", аеробалістичні "Іскандер-К", гіперзвукові х-47м2 "Кинджал", Х-22/32, а також допоміжні Х-59, протирадіолокаційні Х-31П і С-300.

Відповідна комбінація змушує Україну застосовувати різні алгоритми перехоплення. "З урахуванням спроб виснажити їх нальотами дронів-камікадзе, з мінімальним часовим проміжком для перезарядки, підвищують шанси прориву і завдавання ударів", - пояснив Коваленко.

Він підбив підсумки останнього масованого ракетного удару неприємним висновком. Схоже, армія РФ відійшла від "заїждженої" практики удару ракетами (уніфіковану номенклатуру застосування ракет Україна спостерігала восени 2022 року - тоді ворог робила ставку на ракети Х-101/555, як на засоби завдавання основного удару). Тепер окупанти починають атаки з нальоту дронів-камікадзе і "закріплюють" їх комбінацією різної номенклатури ракетного озброєння. Слід очікувати, що ворог буде дотримуватися цієї системи і надалі. 

"Очевидно, що Росія готувалася до новорічних ракетних ударів заздалегідь, причому це "заздалегідь" розтягнулося на місяці... Все це не формується і не розраховується "на колінках" за один день", - підсумував Коваленко. 

Таким чином, питання наявності якомога більшої кількості систем ППО є критичним для України і в цьому, як всі прекрасно розуміють, Києву залишається розраховувати лише на слово партнерів, вказав він. 

Залужний розповів про ракетний удар по Україні

Як відомо, сьогоднішній ракетний терор РФ був націлений саме на столицю Київ. Там кількість постраждалих перевищила майже 50 осіб, уточнили вдень у КМВА.

Також про ракетну атаку розповів Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. За його словами, всі "Кинджали" над Києвом вдалося збити. Всього окупанти застосували для удару по Україні 99 різних засобів ураження. Сили ППО збили 72 ракети. 

Вас також можуть зацікавити новини: