Окупанти планують розмістити носії "Калібрів" біля Маріуполя / фото Міноборони РФ, Facebook

Російські окупанти планують розмістити в Азовському морі ще три кораблі, які є потенційними носіями ракет "Калібр". Базуватися вони будуть в окупованому Маріуполі Донецької області. 

Як зазначив в ефірі телеканалу FREEДОМ капітан 1-го рангу запасу ЗСУ, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ у 2004-2020 роках Андрій Риженко, в морі зʼявляться малі ракетні кораблі типу "Каракурт". Днями росЗМІ повідомляли, що в Керчі над одним із таких кораблів – "Циклоном", – вже підняли прапор і він нібито готовий виконувати бойові завдання. 

"Його осадка становить чотири метри. Це трошки більше, ніж подібний корабель типу "Буян", який також є в Чорноморському флоті. Але "Буян" виявився не дуже хорошим кораблем для морських штормів, під час морських штормів його сильно хитало, тому зробили корпус нібито з алюмінію, він більш стійкий для морської хвилі", – пояснив Риженко.

Відео дня

За словами капітана 1-го рангу запасу ЗСУ, кораблі такого типу можуть нести на борту вісім ракет "Калібр". Водночас він зауважив, що перед їх передачею флоту не проводили контрольний відстріл. На думку Риженка, це не стали робити, оскільки решта кораблів, мабуть, вже стріляли ракетами. 

Експерт також звернув увагу на ЗРК "Панцир", що встановлений у кормовій частині "Циклона". Це покращує протиповітряну оборону корабля.

"Уся інша зброя, крім "Калібру", на кораблі – 1970-х років, трохи модернізована. "Панцир" – трохи новіший і має більшу ефективність, ніж артилерійська установка", – наголосив Риженко.

Він зазначив, що зараз в Керчі будують два подібні кораблі. Їх російські окупанти збираютсья спустити на воду до кінця року. Водночас робота над створенням самого "Циклона" тривала з 2016 по 2023 рік.

Кораблі РФ у морі

Російські загарбники завдають ударів по Україні не лише з повітря та землі, але й з моря. Зокрема, ворог атакує українські міста ракетами "Калібр", носії яких базуються, зокрема, в Чорному морі. В ОК "Південь" регулярно звітують про їх кількість в акваторії та існуючу загрозу. 

При цьому в ВМС ЗСУ повідомили, що ворог намагається замаскувати свої кораблі від супутників. Це окупанти роблять, щоб ускладнити визначення довжини та форми судна.

Вас також можуть зацікавити новини: