Росіяни використовують на полі бою в Україні дрони "Ланцет" / фото wikipedia.org

Російські дрони "Ланцет"- велика проблема у зоні бойових дій в Україні, але не варто її перебільшувати, підігруючи російській пропаганді, вважає військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Експерт проаналізував кілька десятків російських пабліків на предмет публікації відео з "Ланцетів" і дійшов висновку, що Росія не виробляє тисячі таких дронів на місяць.

"На місяць російські пропагандисти мають на руках менше 100 відео з "Ланцетів", - зазначив Коваленко.

Відео дня

Також оглядач акцентував увагу на тому, що на низці відео уражався один і той же об'єкт декількома "Ланцетами", особливо модифікації "Ланцет-1".

"Примітно, що траплялися відео ураження вже підбитої української техніки, але з різних ракурсів, що видаються за різні. Особливо часто це дублювання стосувалося БМП M2А2 Bradley. Цікаво й те, що всі відео з "Ланцетами" пропагандисти супроводжують словом "Знищення". Тобто, вони відразу виключають той факт, що ураження "Ланцетом" може бути невдалим і навіть не пошкодить техніку... Це все лише доводить те, наскільки у страху і непрофесіоналізму очі великі. Сказати, можна, що завгодно, і зробити це може хто завгодно, а ось довести правоту своїх слів дано не кожному", - підсумував експерт.

Виробництво дронів у Росії - що повідомлялося раніше

Як писав УНІАН, у Росії немає технічної і технологічної можливості виробляти тисячі дронів того чи іншого типу в повністю замкнутому циклі на місяць.

"За час без гіпер-санкцій та активних бойових дій, рівня повномасштабної війни, в умовах відносно працюючої економіки, було зібрано дві тисячі БПЛА", - повідомляв Коваленко.

Трохи раніше представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов зазначав, що у окупантів є дронова програма, яку вони розвивають, і РФ збільшує виробництво дронів-камікадзе "Ланцет".

"Обсяги - це пропаганда, але це фактор, який не можна списувати з рахунків. "Ланцети" виробляються, Shahed прибувають", - сказав він.