Протягом місяця у відкритих джерелах публікується менше 100 відео з атаками "Ланцет" / фото wikipedia.org

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко заявив, що російська пропаганда випустила репортаж з підприємства по виробництву баражуючих боєприпасів "Ланцет" з брехливим наративом про те, що його виробничі потужності - десятки тисяч "Ланцет" на місяць.

Він запевняє, що репортаж був "дешевою дешевкою, першого курсу ілюзіоністів".

"Тепер же, на тлі того як наш інформаційний простір починає свердлити історію про завод з виробництва дронів-камікадзе Shahed-136, з'являються закиди про те, що цей завод зможе виробляти... тисячі дронів-камікадзе на місяць", - написав він.

Відео дня

Експерт упевнений, що у Росії немає технічної і технологічної можливості в місяць виробляти в повністю замкнутому циклі тисячі дронів того чи іншого типу.

"За час без гіпер-санкцій та активних бойових дій, рівня повномасштабної війни, в умовах щодо працюючої економіки, було зібрано 2 тисячі БПЛА. Не 20 тисяч, не 10 тисяч, а 2 тисячі за кілька років виробництва різними підприємствами і різних типів. Навіть в самому Ірані, станом на осінь 2022 вироблялося в середньому 50 дронів Shahed-136. До кінця 2022-початку 2023 вдалося наблизитися до показника виробництва до 100 Shahed-136 на місяць. Це виробництво в країні, в якій все для цього процесу налаштовано і налагоджено", - зазначив Коваленко.

За його словами, якщо говорити про "Ланцети", то кожен їхній удар записується на відео і демонструється по всіх пропагандистських майданчиках.

"Скільки таких відео публікується в місяць? 40 тис? 20 тис? Може 2 тис? 200? Протягом місяця у відкритих джерелах публікується менше 100 відео з атаками "Ланцет", - написав аналітик. 

У травні було збито 655 російських БПЛА, з яких 377 це Shahed-136. Тобто, 278 з них це різні типи російського і не тільки виробництва. У червні було збито 414 БПЛА з яких 166 це Shahed-136, тобто - 248 це різні типи російського і не тільки виробництва. У липні 448, 193 з них-136, тобто - 255 з них це різні типи російського і не тільки виробництва.

"Від місяця до місяця, середній показник збитих не Shahed-136, а тих же Орлан-10, Ланцет-1/3 та інших, практично незмінний. Це розвідувальні дрони, це дрони з контейнерами скидання, це баражуючі боєприпаси. І сумарно всіх їх кожен місяць одна кількість", - додав він.

Виробництво дронів в РФ - деталі

Російська Федерація збільшує виробництво БПЛА, зокрема, дронів-камікадзе "Ланцет". В ефірі національного телемарафону представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов повідомив, що в окупантів є дронова програма, яку вони розвивають.

Росія почала використовувати для атак по Україні безпілотники-камікадзе "Shahed" вже власного виробництва. Про сказала керівник Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, підтверджуючи інформацію, що росіяни розгортають виробництво "шахедів" на своїй території і що саме ними були нанесені останні удари по півдню України.