Зеленський прокоментував ситуацію на ЗАЕС / фото: УНІАН

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що ситуація на Запорізькій АЕС залишається дуже ризикованою та небезпечною.

Про це він заявив під час вечірнього відеозвернення.

"Нашим атомникам та усім спеціалістам енергетичної галузі вдається уберегти ЗАЕС від найгіршого сценарію, який постійно провокується російськими силами", - наголосив президент.

Відео дня

Зеленський нагадав, що наразі станцію вдалося підключити до мережі.

"Ситуація залишається дуже ризикованою, небезпечною. Будь-яке повторення вчорашніх подій, тобто будь-яке відключення станції від мережі, будь-які дії Росії, які можуть спровокувати відключення реакторів, знов поставлять станцію за крок від катастрофи. Тому так важливо, щоб місія МАГАТЕ прибула на станцію якнайшвидше і допомогла тримати АЕС під українським контролем у постійному режимі", - сказав він.

За словами глави держави, саме тому важливо, щоб російські війська вийшли зі станції та сусідніх районів, а відтак й зникла загроза обстрілів самої станції чи ліній електропередач з неї.

"Українські дипломати і наші партнери продовжують у щоденному режимі боротися за безпеку для ЗАЕС", - підкреслив Зеленський.

Він подякував усім фахівцям, які рятують Україну та Європу, долаючи наслідки російського терору на станції.

Довідка УНІАН. Російські загарбники захопили ЗАЕС і місто-супутник Енергодар 4 березня. З того часу РФ відмовилася від пропозиції створити демілітаризовану зону довкола ЗАЕС. 25 серпня Державна інспекція з ядерного регулювання України заявила про знеструмлення ЗАЕС – відбулося відключення від енергомережі п'ятого і шостого енергоблоків.

Станом на вечір 26 серпня обидва зупинені енергоблоки були підключені до енергомережі.

Вас також можуть зацікавити новини: