Майкл Накі розповів про реальну причину скасування прес-конференції Путіна / Twitter.com

Російський журналіст Майкл Накі: Глобально держави РФ вже не існує. Держава, яка провалилася, довго воювати не може

16:46, 17.12.2022
17 хв. Інтерв'ю

В інтерв'ю УНІАН російський журналіст і блогер Майкл Накі розповів про реальну причину скасування прес-конференції Володимира Путіна, ядерний шантаж і настрої в елітах Кремля.

Всі говорять про те, що Путін замовк. Не відбудеться його традиційна конференція, не буде всіх цих послань, новорічних виступів. Чому це все відбувається?

Всі ці майже 10 місяців ведеться активне обговорення того, що відбувається в Росії, як росіяни сприймають цю війну, чи можуть вони вийти на протести, чи можуть вони захоплювати Кремль, як сприймають оточення Путіна та інше. При цьому багато публічні люди і політики проходять різні стадії в цьому відношенні. На початку війни, наприклад, Володимир Зеленський розраховував на підтримку росіян. Я розумію чому так було. Ви, Володимир Зеленський і всі українці живуть в абсолютно іншій країні, де є громадянське суспільство, де є вибори, є медіа. Людям властиво екстраполювати їхній спосіб життя на чужий. З самого початку протести дійсно були, досить немаленькі. За перший тиждень було заарештовано 8 тисяч осіб. Але потім екстрено було введено закони, згідно з якими за вживання слова "війна" вас могли посадити у в'язницю. Не кажучи вже про окремий закон за "дискредитацію російської армії", тобто просто за розповідь про те, що відбувається. Розповіли ви за Бучу, наприклад, як Ілля Яшин, і за це вам 9 років позбавлення волі. На мені зараз висить така стаття, але до мене складно дотягнутися. До чого я все це розповідаю? Міркування були побудовані на різного роду сприйнятті і емоціях, а також на досить специфічній інформації. Наприклад, люблять проводити опитування в Росії, де 80%, 90%, 100% або 150% росіян "підтримують" війну. Такі опитування - не дуже надійне джерело інформації. Агресивна реакція на протести і нові закони, м'яко кажучи, демотивують вас чесно відповідати на опитування. Вам кажуть: "Ви підтримуєте війну або у вас якась інша позиція, яка в РФ кримінально карається?" Висока ймовірність того, що люди будуть відповідати не зовсім щиро. 

Тут ми бачимо динаміку не в цифрах, а в зміні, де підтримка війни знижується. Ми не можемо дізнатися як росіяни реально ставляться до війни, але можемо дивитися на тих, для кого це неймовірно важливо, і на те, які рішення вони приймають. Володимир Путін і його політичне оточення - це люди, яким дуже важлива позиція росіян щодо цієї війни. І вони скасовують головну улюблену річ Володимира Путіна - прес-конференцію. Путін її дуже любить, намагається вибудовувати образ всенародного улюбленця, створювати культ особистості. На цих прес-конференціях він кайфує, йому подобається, він як Господь Бог говорить: "Ось сюди проведіть газ. Я правлю 20 років, але сюди чомусь газ не проведено. Давайте проведемо!" З цього і складається його прес-конференція. Це така велика лотерея, в якій росіяни можуть виграти новорічні подарунки. І якщо Володимир Путін скасував це улюблене дітище, це означає що він і його внутрішньокремлівське оточення вважають, що ризики дуже високі. Вони вважають, що та розмова, яка могла б бути на прес-конференції, була б шкідлива для нього. Ви, звичайно, можете все відфільтрувати так, щоб не було жодного "гострого" питання, але у людей буде невдоволення. Це означає, що в Кремлі звертають увагу на настрої всередині Росії, а також там бачать, що все дуже сильно погіршилося. Ситуація така, що зустріч Путіна з народом зіграє в мінус. Це 100% підтвердження того, що настрій всередині Росії точно знаходяться на тій стадії, коли сам Путін вважає, що сприйняття війни сильно негативно, особливо на тлі неуспіхів Росії. 

У статті Moscow Times окремо помічається, що останньою краплею або останнім цвяхом в кришку труни в контексті прес-конференції стали удари по російських аеродромах - по Енгельсу і під Рязанню. Це дуже сильно налякало людей в Кремлі. Удари залишилися без відповіді, бо не дуже зрозуміло, що на це відповідати. Якось так я сприймаю цю історію зі скасуванням конференції. 

Російські еліти можуть усунути Путіна

Чи знає Путін, яку інформацію сьогодні давати своїм елітам, яких він вже, мабуть, дуже сильно боїться?

По-перше, ми бачимо, що він скасував і послання федеральним зборам, яке сприймається якраз як дорожня карта для еліт. Проблема Путіна навіть не в тому, що він не знає що сказати. Проблема Путіна в тому, що кожне його слово або навіть відсутність в публічному просторі підкреслює всі витрати, які Росія понесла внаслідок цієї війни, і відсутність будь-яких успіхів. Можна затягнути пояси, якщо вам обіцяють, що ви - велика імперія, яка всіх знищить. Мені складно розуміти людей, яким це все подобається, але очевидно, що якась кількість таких людей існує. Але не можна обіцяти людям: "Вам доведеться затягнути пояси, і при цьому ми все програємо, нас всі публічно принизять, від нас відмовляться, визнають терористами". У цьому полягає глобальна проблема, яку Росія може вирішити тільки двома шляхами. Перший шлях - це різко почати якимось неймовірним чином вигравати, все захоплювати і бути успішними. Це малоймовірно, оскільки якби вони могли, вони б це зробили. Другий шлях - це позбутися Володимира Путіна. Даний шлях підходить як для еліт, так і для росіян, тому що Путін міцно асоціюється з цією війною. Всі сторони цієї війни, включаючи Євросоюз, Олафа Шольца, Володимира Зеленського кажуть, що готові взаємодіяти з будь-якою людиною, яка буде в Росії, але не з Володимиром Путіним. 

Єдиним виходом для Росії і еліт залишається або фізичне усунення Володимира Путіна, або його полон. 

Це не можуть не розуміти ті самі еліти, про які ви запитали. Безумовно, вони це обговорюють між собою. І чим більше у Володимира Путіна поразок, тим більше цих розмов всередині кремлівського середовища. 

Російські еліти можуть усунути Путіна / скріншот

Путін все ще вірить у свою перемогу

Вам це вже нагадує Гітлера в 1945 році, який перед поразкою кілька тижнів не вилазив з бункера?

Поки, на жаль, зарано. Я не думаю, що у Володимира Путіна вистачить волі, честі і сміливості, щоб вистрілити в себе. Він все ще вірить в те, що у нього може щось вийти. Він все ще вірить, що йому вдасться або продавити Україну, або продавити Європу, або зіскочити з цієї безвихідної ситуації. У це вірить частина його оточення, саме тому вони продовжують діяти так, як діяли. Так, з кожним днем це все менше працює. Це така суміш покеру з шахами, де всі грають на випередження. Завдання Володимира Путіна - показати, що з ним краще, ніж без нього. 

Зараз настав той момент, коли Росія не може істотно змінити ситуацію на лінії фронту. Тому єдине, що робить Володимир Путін, - це затягує конфлікт. Всі люди в світі зацікавлені в одному - аби ця війна швидше припинилася. Виграти її Росія не може, а закінчувати не хоче. Тому питання Путіна, його існування і продовження цієї війни зараз найбільш актуальні для всього світу. Кожен день мало того що приносить смерті українських солдатів, які захищають свою батьківщину, вони ще й приносять витрати всім іншим учасникам глобального світового процесу. 

Чи говорить це про те, що йдуть якісь тіньові торги? 

Я поки не бачу це як торги, а бачу як деяку консолідацію світу за однозначним визнанням до антиторгам. Ми бачили велику кількість спроб якимось чином налагодити переговорний процес, когось напоумити. Макрон дзвонив, Шольц дзвонив.

Але останніми місяцями цієї війни Росія ставить себе в неможливість будь-якої взаємодії, тому що відкрито застосовує терористичні методи. 

Відбувається консолідація навколо ідей про те, що тут немає будь-якого консенсусу, немає ніякого нейтрального рішення, немає "і вашим, і нашим". Тут є або перемога України, або перемога Росії. Оскільки перемога Росії - це, по-перше, "червона ганчірка" для Володимира Путіна, щоб продовжувати свою експансію і намагатися захоплювати інші європейські країни, а по-друге, червона ганчірка для інших диктаторів, які сидять і вичікують. Наприклад, для Сі Цзіньпіна, який дивиться за реакцією міжнародного співтовариства і за тим, як дорого їм обійдеться, якщо вони захочуть провернути щось подібне з іншими країнами. 

Під кінець року всі люблять підводити підсумки і робити якісь висновки. У багатьох аналітичних організаціях сідають за столи і говорять: "Давайте дивитися, що за ситуація у нас зараз склалася і як нам з неї виходити". Для багатьох стає очевидно, що ніякого виходу, крім перемоги України, не існує. Тому йде зміна наративу від "зберегти Путіну обличчя" до "вигнати ссаними ганчірками з Радбезу та інших структур". Я сподіваюся, що це настане якомога раніше, оскільки чим швидше Путін побачить, що світ більше не займає серединну позицію, тим швидше закінчиться війна. 

Коли Володимир Путін бачить силу, яка перевершує його на порядки, він відступає. А поки він бореться з Україною, і, незважаючи на те, що об'єктивно Сили України перевершують силу Путіна, він не готовий собі в цьому зізнатися. Якщо до цього додасться ще більш активну участь країн міжнародного співтовариства, то шанси на швидке закінчення цього всього будуть збільшені. 

Путін торгує страхом

У міжнародній пресі звучали заяви, що Україна повинна зробити вибір між Кримом і ядерною війною. Як ви вважаєте, захід буде згоден на звільнення Криму Україною? Або на цьому підтримка закінчиться?

Вся історія про те, що є наступальне озброєння і оборонне озброєння - це деяка журналістська вигадка, тому що озброєння стає оборонним або наступальним в залежності від способу його застосування. Захід допомагає Україні оборонятися від Росії, але тими ж засобами вона може піти в наступ, в тому числі і в Крим. Якщо Україна відтісняє Росію, значить у неї є можливість наступати і далі. Якщо ні, значить потрібна ще підтримка. У Заходу немає клапанів для регуляції, і вже тим більше вони не можуть зробити це публічно, оскільки захід не визнає, що Крим - це Росія. Захід не раз говорив, що саме Україна визначатиме параметри своєї перемоги. 

На жаль, історія Володимира Путіна з ядерною зброєю застосовується з самого початку війни. Але насправді його головною зброєю є не ядерна, не конвенціональна, а страх. Путін торгує страхом замерзання Європи, ядерної зброї. На жаль, різні структури на це ведуться. 

Якщо Володимир Путін щиро вірить, що запуск ядерної зброї призведе до його негайної перемоги і до поразки України, чому він досі цього не зробив? Це ж логічно. Потім втрачати популярність, економіку і рейтинг, якщо можна просто змахнути чарівною паличкою? 

Мені завжди на це відповідають: "Тому що у нього так багато ризиків. Тому що захід сказав, що відразу відповість". Так куди всі ці ризики подінуться в тій моделі, яку малюєте ви? Армія і так програє. Так, такий страх існує, і існує він зі зрозумілих причин. Ядерна зброя, незалежно від малого ризику застосування, має такий масштаб наслідків, який все одно необхідно враховувати. Володимир Путін це прекрасно розуміє, тому якийсь час ми будемо чути цю ядерну істерію. Він буде ще вкидати кожен раз, але, благо, це дуже швидко проходить. У чому глобальна проблема блефу? Якщо ви не реалізували загрозу, вам в майбутньому будуть вірити все менше. Тому коли Путін на першому тижні війни приводив у бойову готовність ядерну тріаду, всі переживали, бігали, чекали Третю світову, закуповували йод і чим тільки не займалися. Коли Володимир Путін через кілька місяців згадав про ядерну зброю, все теж переживали, але йод не скуповували. А ось зараз він сказав, що Росія може завдати превентивного удару, і на це реагують окремо взяті панікери. Пообіцяв вдарити - бий. Якщо самурай дістав меч, то повинна пролитися кров.

Росія вже показала, що Бєлгородська, Брянська, Курська області, Рязань і все що поруч з нею не є достатньо великою підставою, щоб застосовувати зброю. Хтось скаже, що Крим для Путіна важливіше Рязані, яка недалеко від Москви? 

Не знаю. Досить дивно. Навіть якщо це було б важливо, то він прекрасно розуміє, що застосування ядерної зброї тільки погіршить ситуацію. Я сподіваюся, що і на заході до цього розуміння будуть приходити все більше і більше, і перестануть враховувати путінські залякування в рамках власних калькуляцій. 

Представник ГУР Ягун однозначно дає оцінку, що Путін готує росіян до поразки. Як ви думаєте, чи "проковтнуть" вони виведення військ хоча б до стану 24 лютого 2022 року? Путін зможе домовитися і якось "продати" це своєму населенню? І втриматися, і програти?

Гарне запитання, на яке не дуже просто відповісти. Все залежить від того, про яких росіян ми говоримо. Якщо ми говоримо про просте населення Росії, то у них немає великого механізму висловлювати своє невдоволення, немає інструменту прямої дії, немає виборів. Вони можуть виходити на протести, де їх зустрічатимуть танками і кийками. Але Путін пов'язав себе з поразкою набагато більше. До мобілізації ймовірність того, що Путін може вийти з України і не втратити при цьому владу, була сильно вище, ніж зараз. Після того, як це торкнулося людей, після того, як велика кількість ресурсів було вбухано в цю війну, це вже трохи складніше. Але складніше навіть не з точки зору росіян, а з точки зору еліт. Тому що якщо Володимир Путін вийде з війни з поразкою, це буде означати, що всі ті витрати, які лягли на плечі Еліт, були марні. Вони ніяким чином не можуть бути компенсовані, тому що Захід залишить Росію в ізоляції, щоб не допустити повторення цієї війни. Адже стало очевидно, що якщо Путін укладає якісь мирні угоди, то він просто бере паузу, щоб накопичити сили і напасти знову. 

Шанси нового наступу на Київ

Про які домовленості може йти мова і на що розраховує Путін, якщо Україна не збирається сідати з ним за стіл переговорів? Відведення військ до стану 24 лютого 2022 неможливе. Українці цього своїй владі не пробачать. Кажуть, вони підготували 200 тисяч мобілізованих. Чим може увінчатися цей похід? Або тут знову тактика затягування?

Володимир Путін цілком може вважати, що у нього може вийти марш-кидок до Києва. Якісь плани в цьому напрямку явно є, але не дуже зрозуміло, як їх можна реалізувати. У лютому Путін угрупованням в 180-200 тисяч спробував напасти на Україну і взяти Київ. Чим закінчилося? Ми бачили. Що він готує далі? Знову набрати 200 тисяч осіб і намагатися захоплювати Київ. В України стало набагато більше зброї, набагато більше номенклатури озброєння, більше засобів ППО і РСЗВ, в Україні мільйон навчених людей під рушницею.

Himars / фото Генштаб

Ситуація сильно відрізняється від тієї, яка була в лютому. Як в цьому контексті можна розраховувати тією ж чисельністю військ намагатися щось нове зробити? Я не дуже розумію. Або там є якась секретна зброя, про яку я не знаю. Або якісь неймовірні дані російської розвідки, яка говорить, що українська армія складається з двох людей і вони обидва в запої. Незрозуміло, на що саме вони орієнтуються, плануючи черговий наступ навесні. Більш того, якщо навесні вони збираються наступати свіжомобілізованими, то хто буде фронт охороняти? Зараз ці мобілізовані розосереджені по лінії фронту і мруть там пачками. Хто буде замість них? Якщо їх не буде, то Україна досить швидко візьме Мелітополь і піде в Крим. Треба якось війська поповнювати. Доведеться або строковиків пускати у витрату, або ще одну мобілізацію оголошувати. А це досить негативні дії, які впливають і на самих військових, і на їхнє оточення. Я охоче вірю, що у Володимира Путіна є якийсь план по наступу, але реалізація буде катастрофою. Він, звичайно, забере більшість людей з собою в свою майбутню могилу. Але як це може вигоріти? Ніхто цього не розуміє. Я сподіваюся, у нього не вийде до весни дожити або досидіти. 

Ви давали багато прогнозів про майбутнє Путіна. У світлі останніх подій ви могли б їх переглянути?

Я сподіваюся, що він прямо завтра здохне або буде полонений. Я не дуже вірю в спроможність плану відступу. Світ прозорий і великий. Людина такого рівня, як Володимир Путін, в ньому не сховається. Він досить сильно прив'язав свою політичну долю до перемоги або поразки. Поки його перемоги я там зовсім не переглядаю. 

Якщо ми говоримо про прогнози, я однозначно можу говорити, що невдоволення в Росії зростає. Кремль точно це знає і точно це бачить. Невдоволення в елітах теж зростає. Хтось поїхав, хтось відмовився від російського громадянства, хтось веде переговори з американцями і ще щось. Ми бачимо конфлікт всередині силових структур, де армія проти силовиків, всі один на одного все валять і один одного у всьому підозрюють. Є втрата монополій на легітимне насильство. Є кадирівці і вагнерівці, які займаються чим хочуть і ніхто їм не протидіє. Є випадки дезертирства, самострілів, розстрілів, є велика кількість зеків зі зброєю. Глобально російської держави вже не існує. У політичній науці це називається "failed state", коли у тебе немає нормальної економічної бази, немає чітких меж. Провалилася держава довго воювати не може.

Головний підсумок цього року - це те, що Україна вистояла, протрималася, дала потужну відсіч. Україна показала і ворогам, і союзникам, що вона - цілісна держава, яка бореться і може це робити. Будемо сподіватися, що в прийдешньому році Україна закінчить цю війну. 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся