СБУ встановила трьох окупантів, які на Харківщині вбили та розчленували фермера

Також вбивці отримали підозру за масові грабежі цивільного населення.

Трьом російським військовим, які під час тимчасової окупації вбили на Харківщині фермера та грабували людей, оголошено підозру.

"Мова йде про двох військовослужбовців 7-го окремого мотострілецького полку збройних сил РФ Віталія Піддубного та Олексія Горбунова, а також Руслана Гончарова – військового з 202-го мотострілецького полку країни-агресора", - повідомляє Служба безпеки України.

Зазначається, що навесні 2022 року вони брали участь у захопленні Куп’янського та Ізюмського районів області й проводили там каральні акції проти місцевих жителів. Під час таких "рейдів" загарбники масово викрадали і вбивали людей.

За даними слідства, у ході одного з таких "нальотів" на території Шевченківської громади Куп’янського району Піддубний застрелив з автомата місцевого фермера.

"Намагаючись приховати злочин, фігурант разом з Горбуновим та Гончаровим розчленували тіло вбитого чоловіка, а потім спалили його", - повідомили в СБУ.

Також ця трійця вдиралася до помешкань цивільних громадян і викрадали приватне майно, у тому числі побутову техніку та гроші, а також автомобілі. У разі спротиву вони погрожували вбивством малолітніх дітей.

Задокументовано, що у такий спосіб фігуранти відібрали 6 легкових та вантажних авто. За наявними даними, награбоване майно загарбники намагались переправити за місцем проживання в Росії.

В Офісі генерального прокурора повідомили деталі вбивства фермера окупантами.

"31 липня (йдеться про 2022 рік - УНІАН) вони приїхали до фермерського господарства у с. Безмятежне Куп’янського району, власником якого був чоловік з активною проукраїнською позицією родом із Закарпатської області. Односельці називали його "Вуйком", - сказано в повідомленні.

Зловмисники покликали його підійти і окупант вистрелив українцю в голову. Чоловік помер на місці.

"Після цього підозрювані розчленували тіло вбитого, частину поклали в авто, на якому приїхали окупанти, та підпалили. Аби приховати злочин, вони забрали відрублені частини тіла фермера та викинули їх по дорозі до с. Вишневе Куп‘янського району", - повідомляють в прокуратурі. 

Трьом російським військовим повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Одному з них додатково інкриміновано ч. 2 ст. 438 КК України.

Окупація Харківської області

Як повідомляв УНІАН, після звільнення Харківщини від російських окупантів були знайдені тіла вбитих і закатованих росіянами людей. Зокрема, у звільненому від окупантів селі Залізничне на Харківщині виявили тіла чотирьох мирних жителів зі слідами катувань. Троє з них поховані на території домоволодінь, ще одне було закопане на території асфальтного заводу навпроти залізничного вокзалу с. Залізничне.

У травні російському генералу було повідомлено про підозру за спробу окупації Харківщини.

Вас також можуть зацікавити новини: