Українці переживають через Авдіївку, але Мусієнко дав втішний прогноз / Колаж УНІАН, фото Telegram Віталій Барабаш, фото скріншот

Авдіївка - місто-герой, яке ЗСУ місяцями не давали захопити Російській Федерації, протиставляючи ворогу неспіврозмірні за кількістю силу. Врешті 18 лютого речник військ групи "Таврія" заявив, що наші війська вийшли з Авдіївки.

Це сталося 17 лютого, уточнював Дмитро Лиховій. Тепер українці ще більш стурбовані: суспільство не розуміє, як оцінювати ситуацію на фронті й чого може досягти РФ далі - "після" Авдіївки. Втішним прогнозом поділився керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко УНІАН.

Він не вважає, що "здача" Авдіївки - це категорична поразка.

Відео дня

"Я думаю, що варто уникати таких категорій [оцінки]. Адже не буває все виключно однозначно під час війни. У цьому випадку я сприймаю це радше як перемогу. Адже українські війська перебували в Авдіївці дуже довго, і відбивали чисельні атаки ворога: починаючи з жовтня, завдали військам РФ значних втрат в техніці та живій силі. Цілком можливо, що ворог не розраховував на такий опір", - заявив він.

На думку аналітика, Росія розраховувала прорватися досить швидко в Авдіївку і вже заходити на інших рубежах. "Відтак, ворог атакував місто доволі довго і поніс величезні втрати", - уточнив він.

Водночас однозначний "позитив" полягає в тому, що Україна своїм супротивом таки змусила Росію зменшити тиск на інших напрямках, вважає керівник Центру військово-правових досліджень.

"Ворог мусив перекидати туди додаткові сили підтримки, застосовувати свої резерви. І так само ці резерви несли тяжкі втрати", - акцентував Мусієнко.

Чи зможе армія України зупинити наступ РФ під Авдіївкою - ISW

Тим часом аналітики американського Інституту вивчення війни дали свій аналіз щодо ситуації з Авдіївкою. Там схильні вважати, що ЗСУ зможуть створити додаткові оборонні рубежі поряд з Авдіївкою і тим самим зупинять наступ РФ.

Там нагадали, що Міноборони РФ вчора звітувало, нібито просунулося завдяки цій ділянці фронту вглиб України ще на 8,6 кілометра. Також там казали про "безладний" відхід військ України, проте ISW доказів цьому не знайшов.

Вас також можуть зацікавити новини: