ЗСУ закінчують підготовку до контрнаступу / фото Міноборони Британії

Україна практично готова до масштабного контрнаступу, але його успіху можуть перешкодити три фактори. Про це пише CNN.

"Підготовка до весняного контрнаступу майже завершена. Коли воно буде запущено, ймовірно, на півдні, воно стане поворотним моментом у конфлікті. Але у росіян було майже шість місяців, щоб підготувати грунт і побудувати складний комплекс оборони. Прорватися буде величезним випробуванням", - зазначає видання.

Як показують супутникові знімки, окупанти побудували на півдні України ешелоновану оборону з протитанкових ровів, загороджень, мінних полів і траншей. Українським військам належить якось обійти або подолати ці перешкоди, не втрачаючи наступальний імпульс.

Відео дня

Найбільш укріпленими районами є південно-східна частина Запорізької області та Кримський перешийок. Зокрема добре укріплені напрямки на Пологи і Токмак, що повинно утруднить просування до Мелітополя.

"Така оборона, однак, настільки хороша, наскільки хороші сили, закріплені за кожним сектором. Самі по собі вони є обмеженою перешкодою. Ось чому росіяни перекинули більше підрозділів на південь України", – зазначає видання.

Другим фактором, який може негативно відбитися на успіху українського контрнаступу є відсутність фактора несподіванки. На відміну від наступу в Харківській області, цього разу противник очікує удару ЗСУ Саме на півдні.

З цієї причини українським силам потрібно домогтися рішучих успіхів вже в першу добу наступу, вважає видання. 

"Українська мета повинна полягати в тому, щоб викликати параліч в російському військовому керівництві і паніку серед російських рядових", – зазначає Лондонський фахівець з сучасних воєн Франц-Стефан Гаді.

Ідеальним сценарієм він вважає прорив бронетанкових сил крізь ешелоновану російську оборону в найбільш слабкому місці і швидке просування в тил російським, щоб створити загрозу центрам управління і вузлів постачання.

Третій фактор, який вплине на результат контрнаступу ЗСУ – це перевага російської армії в повітрі.

"Одним з атрибутів успішної оборони є здатність контратакувати, виводити наступаючого противника з рівноваги і змушувати його посилати війська туди, куди він волів би. Здатність росіян зробити це ефективно викликає сумніви. Але росіяни зберігають явну перевагу в повітрі, і це може мати вирішальне значення для уповільнення просування України.",- пише видання.

Перспективи контрнаступу ЗСУ

Військовий експерт Роман Світан вважає, що фактично український наступ вже стартував. Зараз реалізується його початкова фаза, на якій фронтова розвідка заходить за спину передовим позиціям росіян для визначення оптимальних напрямків ударів в ході основних наступальних дій. 

Президент Володимир Зеленський напередодні зазначив, що в рамках Весняного контрнаступу Україна розраховує дістатися Криму. Однак фактичний результат контратаки залежить від поставок західної зброї.

Вас також можуть зацікавити новини: