Фронтова розвідка ЗСУ вже пішла вперед / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Перша фаза українського контрнаступу вже почалася. На цьому етапі задіяно фронтову розвідку, яка заходить в російський тил на глибину до 30 км. Про це заявив військовий експерт Роман Світан.

Він зазначив, що активні дії української армійської розвідки почалися відразу після Великодня, коли на півдні почала активно розпускатися зелень. Розвідники діють в російському тилу, збираючи відомості, потрібні для планування наступальних дій і нанесення ударів по ключових об'єктах окупантів.

Безпосередньо в Херсонській області армійська розвідка дійсно могла висадитися на лівому березі Дніпра, про що повідомлялося раніше. Ця висадка може бути підготовкою до створення плацдарму перед власне самим контрнаступом, вважає Світан.

Експерт підкреслює, що плацдарм не обов'язково буде саме там, де зараз помічена активність української розвідки. Остаточне рішення буде прийнято пізніше.

"А самі розвідники заходять [на окуповану територію] скрізь, де можна зайти і виконати бойове завдання. По всій лінії фронту - починаючи від Кінбурнської коси і закінчуючи Куп'янськом. Скрізь наші розвідники [діють] на глибині до 30 кілометрів", – пояснив Світан.

Експерт підкреслює, що це ще не можна вважати власне наступальними діями. Вони будуть зосереджені вже не по всій лінії фронту, а в одному-двох напрямках.

За словами Світана, найбільш сильні позиції для наступу ЗСУ мають на Херсонсько-Запорізькому напрямку, де росіяни вже зараз притиснуті до моря і мають у своєму розпорядженні всього одну гілку постачання. 

"А ось Донецький напрямок для нас не вигідний ні в якій позиції. Там росіяни знаходяться на височині. На Донбас дуже складно наступати, Донбас можна тільки обійти з боку лівого берега Сіверського Дінця на Луганськ зі Сватового і Кремінної. Але поки у росіян там велика кількість сил і засобів. А підвезення амуніції - там дуже коротке плече", - пояснив Світан.

Український контрнаступ - останні новини

За словами президента Володимира Зеленського, український контрнаступ включає плани щодо деокупації Криму. Однак, успіх ЗСУ значною мірою залежить від поставок західної зброї.

Водночас українська влада попереджає, що всіма очікуваний наступ ЗСУ не стане фінальною частиною цієї війни. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що таких важливих битв може відбутися ще кілька.

Вас також можуть зацікавити новини: