Траса постачання на Соледар обстрілюється ворогом / фото facebook.com/93OMBr

Соледар Донецької області, де російські окупанти в понеділок, 9 січня 2023 року, розпочали потужний штурм, опинився в загрозливій ситуації. Ворог вийшов на позицію, з якої може вести вогонь по основній трасі постачання на Соледар.

Як повідомив журналіст Юрій Бутусов, на сам шлях росіяни вийти не можуть. Він зазначив, що місто не оточено повністю, але нормальне постачання по трасі неможливе. За словами журналіста, це критично для оборони. Проте можливості для виправлення ситуації є.

"У нас в цьому районі зосереджені значні сили, війська є, є багато людей. Є техніка. Важка обстановка для усіх зрозуміла. Потрібні дії, які цю обстановку виправлять. Потрібні не хаотичні діі, а сплановані, щоб реалізувати наші переваги крок за кроком. Тактична обстановка зрозуміла нашому командуванню, вчора у Соледарі був командувач ОУВ О.Сирський", – наголосив Бутусов. 

Відео дня

Водночас він зазначив, що дії військ ускладнює температура. В Соледарі зараз -18 градусів, і це треба враховувати. За словами Бутусова, це створює проблеми і українським захисникам, і ворогу. За такої температури боєздатність дуже залежить від належного постачання.

"46-та аеромобільна бригада веде жорсткі оборонні боі за кожен будинок. Їм допомагають й деякі інші підрозділи – прикордонники, ССО, танкісти. Продовжуються ближні боі, перестрілки. Росіяни за сьогодні просунулись на деяких напрямках, але ціною дуже великих втрат. 46-та аеромобільна бригада робить все можливе, зберігає боєздатність у надважких умовах. Десантники діють зразково, бійці довіряють командирам, і кожен робить усе можливе для знищення ворога. Російські штурмові групи знищуються одна за одною у контактних боях на ближніх відстанях, але вони продовжують атаки і вводять у бій резерви", – розповів він.

Бутусов вважає, що основна загроза від росіян – це охоплення з флангів міста.

"Вони будуть робити усе можливе щоб пробитись на трасу в тилу Соледара. Для обходу Соледара направлені свіжі резерви зі складу повітряно-десантних військ, захопленню Соледара російське командування надає велике політичне значення. Згадується, як влітку тримала фронт від Соледара до Бахмута три місяці поспіль одна 93-тя механізована бригада за підтримки батальйонів ТРО. Як би було важливо, якби комбрига та усіх командирів батальйонів 93-тьоі відзначили за їх майстерні дії на найвищому рівні, і намагались би організувати управління, розвідку, застосування військ так само ефективно, як діяла 93-тя. Вони бились за кожну посадку і завдавали втрати росіянам в рази більше, ніж несли самі. Якщо керувати таким чином, то є усі можливості виправити ситуацію", – наголосив журналіст. 

Водночас він додав, що так само ефективно поруч діють і зараз підрозділи 10-ї гірсько-штурмової бригади, 46-та аеромобільна.

"У нашоі армії є і командири і досвід для того, щоб ефективно знищувати росіян і перемагати в найскладніших умовах. Ми усі переживаємо за героів Соледару, і віримо в нашу армію, яка при правильній організації може розгромити російських окупантів під Соледаром", – резюмував журналіст. 

Ситуація в Соледарі 9 січня

Вдень 9 січня командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що російська влада кинула на захоплення Соледара найбільш професійних представників ПВК "Вагнер". Росіяни знову зазнали важких втрат при спробі штурмувати місто.

Журналіст Юрій Бутусов зазначив, що українські захисники вісім діб ведуть безперервний контактний бій на ближніх дистанціях в Соледарі Донецької області. Він додав, що російським окупантам вдалося зайти в забудову, але наші бійці тримають все місто під вогневим контролем.

Ввечері 9 січня заступниця міністра оборони повідомила, що після невдалої спроби захопити місто росіяни поновили резерви, підтягнули нові підрозділи та розпочали потужний штурм Соледара. 

Вас також можуть зацікавити новини: