Буданов назвав літаки, які б стали в нагоді Україні / скріншот

Враховуючи те, що давні надії України на американські винищувачі F-16 стали реальністю, керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов озвучив СNN ще одне прохання, яке стосується літаків для українських захисників.

Повідомляється, що він хоче бачити в руках України штурмовики, подібні американському А-10.

"Це те, що дійсно може допомогти завдати військової поразки Росії", - заявив розвідник.

Відео дня

Видання пише, що, попри те, що цьому літаку вже кілька десятиліть, він прославився своєю майстерністю проти іракської бронетехніки під час першої війни у Перській затоці і досі користується похвалою серед пілотів та американських солдатів. Хоча Конгрес США прагне виключити його з арсеналу ВПС США.

СNN прогнозує, що передача нових літаків Україні може бути виявитися малоймовірною, оскільки допомога Києву пов'язана з більш масштабним компромісом щодо імміграційної політики США, проти якої виступає Дональд Трамп та його союзники у Конгресі.

Штурмовик А-10 - головні переваги літака

Штурмовики А-10 призначені для завдання ударів по передньому краю військ противника і повітряної підтримки наземних підрозділів. Сконструйовані максимально живучими, можуть повернутися на базу на одному двигуні, з половиною хвостового оперення, одним кермом висоти та половиною крила.

Штурмовик A-10 Thunderbolt II / фото US Army

А-10 ефективно броньовані та озброєні "до зубів". Головна зброя - 30-мм автоматична гармата GAU-8 Avenger, яка важить 1,8 тонни. Вона має темп стрілянини в 3900 пострілів за хвилину та за секунду випускає 65 снарядів, які можуть пробивати танки на відстані до 1,2 км.

Крім цього, А-10 може нести до 7,2 тонн зброї на 11 вузлах підвіски. Зокрема, високоточні протитанкові ракети AGM-65 Maverick із дальністю пуску до 28 км, реактивні снаряди, а також високоточні та звичайні бомби.

Винищувачі F-16 для України - актуальне

Як писав УНІАН, Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен висловила впевненість, що країна зможе передати Україні винищувачі F-16 в поточному році:

"Українці наполегливо працюють над цим. Це відбудеться цього року. Я в цьому впевнена, але не можу зараз назвати конкретний час і дату".

Вас також можуть зацікавити новини: