На боці України воюють і громадяни РФ / фото 53 ОМБр ім. князя Володимира Мономаха

У Збройних силах України сформовано батальйон "Сибір", який повністю складається з громадян Російської Федерації.

Як пише Bloomberg, в батальйоні служать десятки росіян і представників етнічних меншин РФ, які приїхали в Україну, щоб вступити до лав української армії. Серед них є якути і буряти, які розглядають перемогу України як можливість отримати незалежність від Росії.

Відомо, що перед підписанням контракту громадяни РФ проходять ретельну перевірку, яка може тривати до року. У батальйон не набирають полонених російських солдатів.

Відео дня

"Ми повинні знищити кремлівський режим. Я хочу, щоб Якутія була вільною демократичною країною, це дуже багата країна, але люди в ній такі бідні. Процвітають тільки державні чиновники, які служать Путіну", - говорить 29-річний якут з позивним Варган.

"Я відчув, що як росіянин я несу за це відповідальність. Я розумію, що мене можуть вбити в першому ж бою, але для мене набагато страшніше відчувати, що я є співучасником зла, яке виходить від моєї країни", - сказав 41-річний журналіст з Московської області з позивним Ганді. 

"Росія - це імперія, яка повинна впасти, щоб люди в різних частинах найбільшої країни в світі могли самі визначати, як їм жити", - говорить 29-річний інженер з Москви Мартін.

Що ще відомо про "Сибірський батальйон"

Нагадаємо, навесні повідомлялося, що на бік України перейшов екс-офіцер російської розвідки Владислав Аммосов. Чоловік родом з Якутська, він більше 15 років прослужив в армії РФ і її спеціальних службах, а також воював у Другій чеченській війні.

Він повідомив, що після початку повномасштабного вторгнення приїхав в Україну разом із співгромадянами, які хочуть воювати на боці українців. Тоді стало відомо про створення "Сибірського батальйону".

Вас також можуть зацікавити новини: