Українські бійці продовжують бити окупантів / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Військовий експерт Олександр Мусієнко проаналізував, як виглядає лінія фронту на кінець року, про що свідчить нинішня тактика російських окупаційних військ та до чого готуватися у 2024 році.

"Тактика ворога зараз говорить про те, що росіяни хотіли би ще цієї зими, особливо на сході, досягти певних територіальних здобутків, хотіли би просунутись. Вочевидь, що до кінця року був план по захопленню всієї Донецької області, він не вдався. Тому вирішили, обмежитися рапортуванням Шойгу (міністр оборони РФ - УНІАН) Путіну про те, що вони пройшли в районі Мар’їнки близко 3 км. від березня цього року, фактично зруйнувавши цей населений пункт своєю артилерією",- акцентував Мусієнко в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Він вважає, що  до весни на лінії фронту російські окупанти особливо зосередяться в атаках на сході України і до цього "додасться південь". "Очевидно, що зараз зростають певні такі наступальні дії ворога на Оріхівському і Запорізькому напрямку, наші сили там стримують. Але, я допускаю, що протягом зими і навіть початку весни, російські війська, скажімо так, можуть отримати певні тактичні незначні здобутки, які не призведуть до оперативно-стратегічних проривів. Тобто, якогось значного руху прориву в них не буде. Тому що українські сили впевнено тримають лінію оборони, незважаючи навіть, якщо доводиться десь відійти, здійснити тактичний відступ. Ситуація під контролем",- підкреслив Мусієнко. 

Відео дня

"Після того, коли нашим силам вдасться відбити зараз ці атаки на сході, українські війська будуть перебувати в активній обороні, як вони зараз є. Мета буде стояти - максимально зменшувати наступальний потенціал ворога, збільшуючи його втрати в живій силі, техниці, силах та  засобах. А далі, я не виключаю, що можуть бути певні зустрічні контратаки і бої, які вже можуть призвести до успіху українських військ. Крім того, залишається певна інтрига на майбутнє щодо плацдарму на лівобережжі Херсонщини в Кринках. Не виключено, що там можливе пожвавлення з нашого боку наступальних дій", - акцентував Мусієнко.

Він резюмував, що нинішня ситуація на лінії фронту складна, але немає жодних підстав для фатальних  настроїв та прогнозів.

"Україна зберегла свою державність, суверенність, незалежність. Росія не досягла стратегічних цілей і немає зараз можливості їх досягти. Так, ми не виграли ще – це теж треба визнавати. Так, у нас є частина територій, яка поки ще окупована російськими військами. Але це теж не є перемога Росії. Більше того, оцінюючи ситуацію, яка зараз є на фронті, я не бачу жодних приводів для якихось фатальних та апокаліптичних настроїв чи прогнозів. Ситуація не проста, але атаки ворога відбиваються. І в принципі, сказати, про те, що ворог може активно просунутись, неможливо. Якісь тактичні здобутки вони можуть отримати, але,  здобути якісь значні просування, абсолютно ні", - підкреслив Мусієнко.  

Ситуація на фронті: останні новини

У останньому зведенні Генеральний штаб повідомляв, що оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною

Укранські сили продовжують стримувати війська РФ в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Також окупанти не залишають спроб вибити наші підрозділи з плацдармів на лівому березі Дніпра.

Західні аналітики, прогнозуючи можливі сценарії війни в Україні на наступний рік, зазначають, що лінія фронту в останні місяці залишається незмінною, однак хід війни може змінитися. Вони схиляються до думки, що її результат буде залежати від ухвалених у 2024 році політичних рішень.

Вас також можуть зацікавити новини: