Аналітики визначили, скільки Ту-22М3 стоять на аеродромі "Моздок" РФ / фото wikimedia.org

Супутники показали, скільки російських ракетоносців-бомбардувальників Ту-22М3 стоять на аеродромі "Моздок" РФ, звідки ці літаки злітають, щоб завдавати по Україні масованих ударів ракетами Х-22.

За даними видання Defense Express, що посилається на супутникові фото від OSINT-аналітика під ніком Evergreen Intel станом на 22 квітня, на летовищі "Моздок" було розміщено шість стратегічних бомбардувальників Ту-22М3, чотири літаки типу Су-24М/МР, та приблизно два десятки гелікоптерів різних типів.

Супутникові фото показали, скільки літаків є на "Моздоку" /  фото Evergreen Intel

Окрім того, окупанти за незрозумілих причин ще й намалювали там силуети фейкових Ту-22М3 та Су-24М/МР.

Відео дня
Росія намалювала на аеродромі силуети фейкових літаків / фото Evergreen Intel

"Такі дані є важливими одразу з кількох ракурсів. Для початку можемо пригадати, що, за повідомленнями Повітряних Сил, російські окупанти протягом останнього місяця регулярно використовували для масованих ударів по Україні надзвукові крилаті ракети Х-22, що запускаються із Ту-22М3: п’ять ракет цього типу було застосовано 22 березня, три ракети – 28 березня, та шість ракет – під час удару 19 квітня (в підсумку, дві Х-22 було збито)", - наголошують аналітики.

Вони також нагадують, що також 19 квітня Сили оборони України збили один Ту-22М3 та, судячи за місцем його падіння, він, ймовірно, летів на аеродром "Моздок".

"Якщо виходити із даних, що в строю "ВКС РФ" по факту є лише 30 бомбардувальників Ту-22М3, то виходить, що російські військові лише на одному аеродромі зосередили мінімум п’яту частину від флоту цих літаків. Варто нагадати, що рашисти почали використовувати аеродром "Моздок" як базу для своїх Ту-22М3, залучених для ударів по Україні, не пізніше кінця травня 2023 року", - повідомляє видання.

Йдеться, що раніше летовище могло перебувати на ремонті, який стартував у 2020 році. До 1992 року "Моздок" використовувався як база для Ту-95МС, а у 2016 році росіяни з цього аеродрому підіймали ті самі Ту-22М3 як класичні "бомбовози" для ударів по Сирії.

Крім того, із листопада 2023 року по березень 2024 року противник використовував "Моздок" як базу для МиГ-31К під ракети "Кинджал".  Зокрема, супутникові знімки за січень 2024 року показували, що на цьому летовищі стояло два літаки цього типу.

Україна збила Ту-22М3

Нагадаємо, українські військові в середині квітня вперше збили російський бомбардувальник Ту-22М3.

Водночас експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Репке заявив, що ворожий бомбардувальник Ту-22М3 могли збити з Patriot. За його словами, версія Росії про те, що літак впав через технічну несправність, є "вкрай малоймовірною".

Після збиття Ту-22М3 РФ зменшила активність використання авіації на фронті, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш. 

Вас також можуть зацікавити новини: