Чим Україна збила Ту-22М3  / фото Вікіпедія

Бомбардувальник Ту-22М3, який впав 19 квітня, могли збити із американського зенітного ракетного комплексу Patriot. Такого висновку дійшов експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Репке.

Він вважає це "вкрай малоймовірною" версію Міноборони РФ, що до падіння надзвукового стратегічного бомбардувальника поблизу хутора Богомолів у Ставропольському краї, призвела технічна несправність. Експерт посилається на відео, на якому видно, що у літака, який повертався на базу у Моздоку після чергового обстрілу України, горить правий двигун.

Зазначається, що раніше ЗСУ вдавалося збити з Patriot російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. За даними BILD, далекобійність Patriot на озброєнні України близько 200 км.

Однак Ту-22М3 впав за 370 км від території, контрольованої ЗСУ.  Як припускає Репке, українська ракета зачепила літак раніше, ніж він упав. Екіпаж намагався врятувати машину і зміг пролетіти близько 170 км за кілька хвилин з підбитим двигуном, але потім вона все ж таки впала. Тому пілоти і встигли катапультуватись.

Перший випадок збиття Україною Ту-22М3

Раніше УНІАН писав, що у Росії на території Ставропольського краю впав літак, льотчики нібито змогли катапультуватися. У ЗСУ заявили, що уперше зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил у взаємодії з Головним управлінням розвідки МО України знищили дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3.

Представник ГУР МО Андрій Юсов вказав, що для Росії виготовлення нових бомбардувальників Ту-22М3 на сьогодні є фактично неможливим. Він підкреслив, Росія наразі зробить висновки і надалі буде обережніша щодо використання своєї стратегічної авіації, і це вже добре для України.

ЗМІ писали, що російський стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3 уразили з зенітного ракетного комплексу С-200. У Міністерстві оборони Великої Британії також вважають, що українські військові для збиття російського Ту-22М3 використовували ракети С-200.

Вас також можуть зацікавити новини: