Росіяни додали дешеві висувні крила та систему супутникової навігації до старих бомб / скріншот

Російські війська модернізували та активізували використання старих радянських бомб, знищуючи українські міста і даючи Москві перевагу на полі бою, пише Financial Times.

Їх називають "планувальними бомбами", і зазвичай вони скидаються з бойових літаків Су-34 і Су-35.

"Додавши дешеві висувні крила і систему супутникової навігації на колишні "тупі бомби", росіяни тепер можуть запускати їх глибоко за лінією фронту і поза межами досяжності українських систем ППО", - йдеться в публікації.

Відео дня

Зазначається, що бомби можуть нести від 500 кг до 1,5 тонн вибухівки на відстань понад 60 км, залишаючи вирви завширшки до 20 м та завглибшки 6 м. Вони настільки руйнівні, що українські аналітики з групи Deep State назвали їх зброєю, проти якої у київських сил "практично немає засобів протидії".

"Вони дуже страшні, дуже смертоносні. Навіть на відстані кілометра вибух зриває двері будівель з петель", - заявив солдат із Донецька Богдан.

За даними представників Міноборони України, тільки цього року росіяни атакували Україну із застосуванням близько 3500 таких керованих авіабомб, що в 16 разів більше, ніж у 2023 році. Тільки за третій тиждень березня Росія запустила понад 700 керованих авіабомб, заявляв президент України Володимир Зеленський.

Для протидії Україні необхідно значно більше сучасних систем ППО, пише видання.

У Міжнародному інституті стратегічних досліджень дійшли висновку, що "зростаюче число атак бомбами, що планують, свідчить про нестачу засобів протиповітряної оборони": ""Цей дефіцит частково зумовлений затримками з європейською військовою допомогою і тим, що Конгрес США затримує пакет допомоги Києву на суму 60 мільярдів доларів".

Допомогти Україні знищувати російські бомбардувальники, які скидають ці бомби, можуть обіцяні союзниками американські винищувачі F-16. Однак, як заявив глава МЗС Кулеба, вони навряд чи будуть передані Україні раніше середини літа.

"Ці затримки шкодять Україні. Минулого місяця Зеленський заявив, що Росія може почати новий великий наступ наприкінці весни або на початку літа. А українські офіційні особи повідомили FT, що авіабомби Москви, ймовірно, будуть використані для прокладання шляхів через нові укріплення, які Київ поспішає побудувати, щоб запобігти наступу російських військ", - ідеться в публікації.

У виданні констатували, що в Україні загострилася повітряна війна, і що російські ПКС тепер починають відігравати вирішальну роль і повертають хід війни на свою користь: "І саме розробка плануючих бомб відкрила можливість зробити це".

Росія нарощує виробництво плануючих бомб і модернізує 500-кілограмові бомби ФАБ-500 та 1500-кілограмові бомби ФАБ-1500, додали в Financial Times. Водночас у Міноборони РФ оголосили, що розпочали "масове виробництво ФАБ-3000", ще більшої бомби масою 3000 кг.

Експерти вважають, що майбутні успіхи України на полі бою можуть залежати від її здатності захищатися від плануючих бомб. Це означає отримання більшої допомоги з боку Заходу, і причому швидко.

РФ б'є по Україні авіабомбами - що повідомлялося

Нагадаємо, речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш розповів, як російські війська модифікували та використовують старі авіабомби, щоб тероризувати мирні українські міста. За його словами, ці бомби залишилися з часів Радянського Союзу у великій кількості, і вони потужніші за ракети.

Євлаш додав, що Сили оборони можуть боротися з керованими авіабомбами РФ, але першою ціллю є саме літаки, які їх запускають, - Су-34 і Су-35. За його словами, західні винищувачі F-16 мають стати серйозною базовою протидією для застосування ворожої авіації.

Вас також можуть зацікавити новини: