РФ скидує на Україну авіабомби / фото Міноборони РФ

Щоб тероризувати мирні українські міста, російські війська модифікували та використовують старі авіабомби, які у великій кількості залишилися з часів Радянського Союзу. Про це розповів речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону, коментуючи нещодавній удар по Харкову авіабомбою УМПБ Д-30.

Він зазначив, що авіабомби потужніші за ракети.

"Наприклад, для знищення мосту інколи ракети недостатньо, а бомба може нести в собі значно більше заряду, вона більш потужна, - сказав Євлаш - Це фугасна авіаційна бомба масою у 250 кілограмів. До неї були прироблені певні засоби керування, які її зробили у певному розумінні ракетою. Там була ціла система для того, аби ця бомба могла подолати більший маршрут, ніж звичайна. Звісно, що вони випробовують і такі шляхи ведення війни",- наголосив речник Повітряних сил ЗСУ.

При цьому Євлаш додав, що Сили оборони можуть боротися з керованими авіабомбами РФ, але першою ціллю є саме літаки, який їх запускають - Су-34 і Су-35. За його словам, західні винищувачі F-16 мають стати серйозною базовою протидією для застосування ворожої авіації.

Спікер нагадав, що такі бомби окупанти вже використовували раніше - поблизу Мирнограда Донецької області, та їм вдавалося їх так далеко закидувати за рахунок певного типу двигуна: "Якщо її вага буде збільшуватися до 500 чи 1500 кілограмів, то, звісно, що так далеко закинути її літак не зможе".

Росія атакувала Харків авіабомбами

Як повідомляв УНІАН, 27 березня російські окупаційні війська атакували Харків. Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначав, що один з ударів припав по житловому масиву, розташованому в середмісті, інший - в районі Інституту хірургії.

Начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов повідомляв, що місто атакували авіабомбами. 

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький повідомив, що Харків був атакований ФАБ з УМПК (уніфікований модуль планування і корекції). 

Синєгубов заявив, що обстріл житлових будинків, ймовірно, було здійснено УМПБ Д-30.

Вас також можуть зацікавити новини: