ЗСУ звільнили Сторожове у червні 2023 року / скріншот

Українські військові повільно відвойовують наші території, захоплені окупантами. Але вони стикаються із серйозними перешкодами у вигляді мінних полів, залишених російською армією.

Журналіст Sky News побували у звільненому ЗСУ Сторожовому на кордоні Донецької та Запорізької областей.

Той факт, що прогрес на фронті тепер вимірюється в метрах, розчарує багатьох на Заході, наголошується в матеріалі. Хоча експерти кажуть, що з 4 червня 2023 року Україна відвоювала 253 квадратних кілометри.

У селі Сторожове не можна не помітити ознаки війни. Головна вулиця знищена, а в траві солдати піхотного підрозділу вчаться стріляти з гранатометів.

Неподалік журналісти побачили галявину, перетворену на гараж для "швидких". Також неподалік бригада механіків розбиралася з кількома машинами, що підірвалися на російських мінах.

"Хлопці працюють 24/7. Коли щось відбувається, ми можемо виправити це в будь-який час", - сказав боєць Олексій.

"Цей гараж просто неба відображає нові військові реалії, коли українці намагаються прорватися до ворожих позицій. Російські окупанти встановили найбільші у світі мінні поля", - пише Sky News.

Військовий Олексій розповів журналістам, що російські окупанти навіть підриваються самі. Але ці мінні поля значно ускладнюють операції Збройних сил України.

По всьому населеному пункту видно уламки. Але все ж тут життя триває. Журналісти побачили, як чоловік ловив рибу сіткою з мосту, коли над ним гуркотіли артилерійські залпи.

Потім журналісти почули звуки голосів за обшарпаними воротами і запитали, чи є там хто-небудь. З'явилися два сусіди і представилися. Молодшу з двох звали Надія.

"Як було, коли йшли бої за село?"- запитали у неї. "Ну, постійні обстріли, постійні осколки, скло і дошки літали, й цегла. Навіть асфальт з вулиці літав і падав у городі. Багато всього було", - каже вона.

На питання, чому вони залишилися серед усього цього, Алла, яка ховалася в підвалі разом з чоловіком, відповіла: "Це тому, що ми тут народилися. Ми залишилися вдома. Ми вдома".

Вони розповіли, що вісім сімей пережили найзапекліші бої. Можливо, кажуть вони, їхнє обстріляне село ніколи не буде таким, як раніше.

Як ВСУ звільнили Сторожове

Село перебувало під російською окупацією з березня 2022 року, а 12 червня українські військові повідомили про звільнення населеного пункту Сторожове.

"В результаті зачистки населеного пункту було знищено близько півсотні рашистів, четверо взяті у полон. Сьогодні державний прапор знову майорить над сторожовим, і так буде з кожним населеним пунктом, поки ми не звільнимо всю українську землю", – розповіли морпіхи 35-ї окремої бригади морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Остроградського.

Деокупацію населеного пункту підтвердили також у Міністерстві оборони України. 

Вас також можуть зацікавити новини: