Суд Гааги визнав Росію винною у справі МН17: експерт пояснив, що це значить для України

Суд Гааги підтвердив, що малайзійський рейс MH17 на Донбасі був збитий російською ракетою, а також те, що територію так званої "ДНР" на момент збиття літака контролювала Росія.

Сьогодні, 17 листопада, Гаазький суд визнав повний контроль Російської Федерації за діями "ДНР" з травня 2014 року.

За словами голландської експертки із правових питань Марієке де Хоон, це означає, що війну на Донбасі в Україні кваліфікують як міжнародний збройний конфлікт.

Експертка наголосила, що суд у Голландії обговорює численні докази, що свідчать про те, що "Бук" був запущений саме з поля під Первомайськом: суд не знайшов слідів маніпуляцій.

"Суд не сумнівається, що MH17 був збитий "Буком", враховуючи типи частинок, виявлених в уламках та тілах. Немає жодних доказів, що вказують на будь-який інший тип зброї. У висновках суду йдеться про те, що є чіткі докази і немає сумнівів, що MH17 був збитий "Буком" з поля біля Первомайського", - написала в Twitter Марієке де Хоон.

Це означає, що війну на Донбасі кваліфікують як міжнародний збройний конфлікт, наголосила експертка.

Справа МН17: вирок суду в Гаазі

Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Сьогодні, 17 листопада, суд у Гаазі підтвердив, що рейс MH17 Malaysia Airlines був збитий у 2014 році ракетою російського виробництва, випущеною з поля під містом Первомайськ на сході України, що знаходився під контролем бойовиків "ДНР".

Суд вважає, що MH17 був збитий ракетою "Бук", в результаті чого загинули 283 пасажири та 15 членів екіпажу.

В ударі по цивільному літаку обвинувачувалися Сергій Дубинський, Олег Пулатов, Леонід Харченко та Ігор Гіркін (Стрєлков). Суд визнав Пулатова невинним, провину Гіркіна (Стрєлкова) вважає доведеною, Харченко та Дубинський вважаються учасниками запуску ракети. Їх заочно засудили до довічних термінів.

Вас також можуть зацікавити новини: