Світан заявив, що тилові війська України чекали часу, поки рубежі оборони РФ на Запоріжжі впадуть / фото 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу

Військовий експерт Роман Світан заявив про "тилові" війська України, які чекали часу, поки рубежі оборони РФ впадуть під натиском сил ЗСУ на Запорізькому напрямку.

28 вересня Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що ЗСУ вдалося здійснити прорив на лінії Работино-Вербове. За словами Світана, це дає можливість основним резервам військ України відкрити "двері" для подальшого просування на фронті. Про це він заявив в ефірі "Утро Февраля".

"Деякі частини на лінії фронту виконують різні ролі і різні завдання. Є частини, які знаходяться в тилу, в режимі стратегічних резервів, і взагалі не беруть участь у бойових діях. А є частини, які виконують завдання протягом місяців, одного, двох, чотирьох. Одну єдину задачу, припустимо, розкрити лінію оборони противника, дійти до останнього рубежу, відкрити механізм проходу для основних резервів, які не брали участі в боях. Вони чекали часу, коли ті частини, які розкривають лінію оборони, відкриють нам "двері", - заявив Світан.

За його словами, задіяні на фронті війська України продовжують розсовувати фланги, проробляючи проломи в обороні РФ, щоб дати пройти українським резервам. "І далі виконувати завдання, які поставив Генштаб, виконати задум Головкому", - уточнив Світан.

За його словами, зараз відповідні "двері" по першій лінії оборони - відкриті. 

"Розкрити, розірвати основну лінію оборони - це вже виконано... Наступний етап - це введення військ, введення резервів у прогалину, що утворилася, і далі рух резервів, свіжих частин. Тому коли Рогозін пише: "Почалося, поперли". То це можна перефразувати так: значить, швидше за все, вводяться основні резерви, які потрібні були для проходу і розгортання сил і засобів за основною лінією оборони", - заявив військовий експерт.

ЗСУ здійснили прорив на лінії Роботине-Вербове

27 вересня армія України вийшла на лінію окопів на захід від Вербового - селища, що знаходиться в полі зору ЗМІ в останні тижні. Вважалося, що там українські війська успішні в прориві російської оборони. 28 вересня в ISW вказали, що ЗСУ здійснили прорив уздовж фронту Роботине-Вербове.

Водночас гауляйтер Запорізької області Володимир Рогов повідомляв, що 26 вересня 4 роти ЗСУ вибили з окопів росіян, порушивши лінію оборони окупантів. В цей же день недавно обраний "сенатор" окупованих територій Запорізької області Рогозін повідомив, що армія України "поперла" на позиції РФ у великій кількості. 

Вас також можуть зацікавити новини: