Рябцев та Харченко оцінили наслідки знищення Трипільської ТЕС / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото wikipedia.org

В ніч на 11 квітня на Київщині під містом Українка окупанти знищили повітряним ударом Трипільську ТЕС - головний енергетичний об'єкт області, який також живив Черкащину та Житомирщину.

Як відомо, війська РФ влучили по турбінному цеху, там зайнялася пожежа. Чимало українців не розуміють, що тепер буде з української енергетичною системою, та чи є це руйнування безповоротно критичним. Експертною думкою про можливі наслідки поділилися директор центру "Психея" Геннадій Рябцев та директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко "РБК-Україна".

За словами останнього, знищення ТЕС суттєво не вплине на ситуацію з енергетикою у згаданих областях саме зараз, оскільки в Україні об'єднана енергосистема, що дозволяє державі бути гнучкою. Водночас українцям "пощастило", що удар припав на весну - період низького споживання електроенергії. Харченко припускає, що перші негативні наслідки від руйнації Трипільської ТЕС українці відчують влітку. Тоді розпочнуться вимушенні обмеження у подачі електроенергії. 

Відео дня

"Вже в липні-серпні буде відчутно - фактично розпочнуться вимушені обмеження споживачів", - сказав він.

Рябцев також каже, що влучання по станції - не глобальна катастрофа для України. Вона працювала не на повну міць - з шести блоків, потужністю по 300 МВт кожний, на момент влучання працював лише один. Україні не вистачало вугілля, щоб експлуатувати одразу всі потужності ТЕС. 

"Тому складнощі можуть виникнути з енергозабезпеченням в Обухівському районі (місце розташування станції - ред.)", - уточнив він. 

За словами Рябцева, те, що Росія змогла влучити в Трипільську ТЕС, ще раз нагадує всім - державі потрібно збільшити кількість об'єктів малої генерації, а також посилити захист неба системами ППО. 

В Україні настав "чорний день" для енергетики

Сьогодні удар РФ по Трипільській ТЕС спричинив знищення усієї генерації "Центренерго". У відомстві назвали 11 квітня 2024 року "чорним днем" в історії компанії. Там уточнили, що енергооб'єкт повністю знищено. Водночас загиблих серед людей не було.

Як і на кожній ТЕС, персонал станції переходить до бомбосховища під час ракетних тривог. "Добре, що всі наші, хто був під час обстрілів на зміні - живі. Але нам дуже болить", - сказав "Центренерго".

Зазначимо, що компанія була оператором ще 2 станцій, окрім Трипільської: Зміївська ТЕС на Харківщині була знищена 22 березня 2024 року, а Вуглегірська ТЕС (Донецька область) ще 25 липня 2022 року.

Вас також можуть зацікавити новини: