У Путіна злякалися ракет С-200 / фото wikimedia.org

У Міноборони РФ звинуватили Україну в спробі обстріляти Кримський міст ракетами С-200. Їх нібито збила російська система ППО. Що це за зенітно-ракетний комплекс, розповів у своєму YouTube-каналі військовий експерт Олег Жданов.

Як він пояснив, С-200 - це зенітно-ракетний комплекс наддалекого радіусу дії. Тобто у нього дальність повинна була бути до 300 км ураження, у нього ракета має чотири прискорювачі, які пускають ракету для того, щоб максимально економити паливо. Щоб на кінцевій ділянці траєкторії вона мала запас тяги для маневрування до мети.

"Вона не прямої дії, тобто це ракета вибухає у повітрі. У неї осколково-фугасна головна частина, але вона націлена на створення хмари осколків, які є основним наступним фактором для повітряних цілей.

Але цей комплекс С-200 не був призначений для боротьби з ракетами, він взагалі не був протиракетним ніколи, він завжди призначався для боротьби з авіацією противника. Причому в основному з великою авіацією, з бомбардувальниками, тому і дальність йому давали таку. Висота у нього 27 кілометрів, дальність залежно від модифікації ракети там максимальна могла бути 200 або 300 кілометрів", - зазначає Жданов.

Він продовжив, що в ракеті С-200 забійні елементи сферичної форми, тобто кульки.

За деякими відомостями, дальність ракети можна збільшити аж до 600 кілометрів, але поки це тільки припущення. 

"От якщо РФ надасть нам уламки і покаже..., тоді будемо вже якось пояснювати", - каже Жданов.

У цього комплексу, каже військовий експерт, система наведення досить застаріла, ракета теж. Україна зняла його з виробництва мало не з останніх, але, можливо, на складах ще десь ці комплекси залишилися. 

"Ну, а щодо його застосування дуже важко сказати. Якщо, звичайно, ми таке зробили диво, то ура, і тремтіть, вороги", - підсумував він.

Росія каже, що Україна націлила С-200 на Кримський міст

10 липня 2023 року в Росії заявили про перехоплення української балістики, яку ЗСУ нібито запустили по Кримському мосту

Начальник Головного штабу Повітряно-космічних сил РФ Віктор Афзалов заявив, що Україна переобладнала зенітні ракети С-200 в "ударний варіант" для ураження наземних цілей. Зокрема, для удару по Кримському мосту.

Військовий експерт Олександр Коваленко засумнівався в можливостях цих ракет, враховуючи відстань удару. 

Вас також можуть зацікавити новини: