Росія повідомляє, що Кримський міст знову хотіли атакувати / фото Maxar Technologies

Росіяни у паніці заявляють про те, що Україна намагалася атакувати Кримський міст. Нібито одна ракета С-200 хотіла влучити саме по переправі. У військового експерта Олександра Коваленка в ефірі 1+1 запитали, чому саме окупанти заявляють про С-200, чи є логіка в цих заявах.

"Не бачу логіки, хоча шукати логіку в цих заявах російської пропаганди - витрачати час. С-200 - це стара радянська ракета протиповітряної оборони великого радіусу дії, відстань польоту можна оцінювати в 150-160 км, а висоту - до 20 км", - пояснює він.

Коваленко додав, що ці ракети можна переналаштовувати для завдання ударів по поверхнях. С-200 свого часу замінювали на С-300, приймалися вони на озброєння у кінці 1960-х років. 

"В Україні процес утилізації С-200 відбувався до 2013 року це точно. Їхнє використання не спостерігалося протягом 2013-2023 років. Тому у мене є сумніви, що то була саме ця ракета, хоча б тому, що відстань не дозволяє їй влучити у Кримський міст", - заявляє військовий експерт.

Він додав, що ракета С-200 достатньо потужна, щоб пошкодити залізничну колію чи автомобільний шлях. "Але сумніви щодо відстані, навіть якщо вони у нас і залишились", - підсумував Коваленко.

Росія каже, що Україна спробувала розбомбити Кримський міст

10 липня 2023 року у Росії придумали нову історію про перехоплення української балістики, яку ЗСУ нібито запустили по Кримському мосту

Начальник Головного штабу Повітряно-космічних сил РФ Віктор Афзалов заявив, що Україна переобладнала зенітні ракети С-200 в "ударний варіант" для ураження наземних цілей. Зокрема, для удару по Кримському мосту.

Вас також можуть зацікавити новини: