Замість короткострокових пакетів у Конгресі США обговорюється варіант річної програми підтримки України / фото president.gov.ua

Тимчасовий бюджет США без допомоги Україні не є відмовою від подальшої підтримки. Про це йдеться у поясненні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (ЦСК).

Як зазначається, 16 листопада, з метою уникнення шатдауну, Сенат США ухвалив тимчасовий бюджет, який не включає пунктів про допомогу Україні та Ізраїлю.

"Перемога України – це питання національної безпеки США і для її досягнення Україні потрібне продовження допомоги – як військової, так і прямої бюджетної, енергетичної, гуманітарної тощо. Невключення допомоги Україні у тимчасовий бюджет не означає відмови США підтримувати нашу країну. Аналогічне стосується також Ізраїлю, якому США допомагають системно як союзнику. Характер ухваленого документу і не передбачав включення додаткових питань, крім тих, які продовжували чинність видатків на рівні минулого року", - підкреслюють у ЦСК.

Відео дня

У поясненні зазначається, що замість короткострокових пакетів у Конгресі США обговорюється варіант річної програми підтримки України. Міністерство оборони США закликало Конгрес якомога скоріше ухвалити запит на додаткове фінансування, що містить допомогу Україні та Ізраїлю.

Що треба знати про тимчасовий бюджет США сьогодні

У п'ятницю, 17 листопада, президент США Джо Байден поставив підпис під тимчасовим бюджетом США, який ухвалено для того, що уникнути шатдауну (тимчасова часткова зупинка роботи державних органів). 1 жовтня у США розпочався новий фінансовий рік, але Конгрес не зміг вчасно ухвалити бюджет країни, оскільки на тлі фактичного старту президентських передвиборчих перегонів внутрішньополітична криза стала гострішою - деякі республіканці активно вимагають, щоб влада Штатів різко зменшила допомогу Україні.

В результаті у листопаді в сенаті було ухвалено тимчасовий бюджет (на 45 днів). У документі передбачено продовження виділення коштів на пріоритетні сфери до 19 січня 2024 року та не передбачено витрати на допомогу українській державі.

Також УНІАН повідомляв, що генсек НАТО зробив заяву про майбутнє військової допомоги Україні. За словами Єнса Столтенберга, надання допомоги Україні – в інтересах національної безпеки всіх союзників по Альянсу, в тому числі і Сполучених Штатів Америки. Він упевнений, що Вашингтон продовжить надавати підтримку Києву.

Столтенберг підкреслив важливість того, щоб всі союзники по Альянсу дотримувалися рішень, які були прийняті на саміті НАТО у Вільнюсі.

Вас також можуть зацікавити новини: