Експерт вказав на "ляпи" у версії Міноборони РФ про обстріл Бєлгорода / скріншот

Міністерство оборони Російської Федерації заявило, що Збройні Сили України обстріляли Бєлгород з РСЗВ "Вільха" та чеських Vampire. У Москві відзвітували про збиття більшої частини снарядів.

Військовий експерт Олександр Коваленко вказав на кілька нестиковок в заяві росіян. Він нагадав, що "Вільха" - це не РСЗВ, а реактивний снаряд, розроблений в Україні і застосовуваний РСЗВ 9К58 "Смерч".

При цьому експерт вказав, що ці снаряди відрізняються від звичайних снарядів для "Смерч" дальністю ураження - до 120 км і високою точністю попадання - відхилення від цілі 5-7 метрів.

Відео дня

"На жаль, їх у нас не так багато, щоб можна було відстрілювати їх наліво і направо, по брудних білгородських перехрестях і провулках, а тому застосування такого цінного боєприпасу-нонсенс", – написав у своєму Telegram Коваленко.

Крім того, він пояснив, що РСЗВ RM-70 Vampire – чеська модернізована 122-мм РСЗВ, створена на базі БМ-21 "Град".

"Її реактивні снаряди мають максимальну дальність ураження цілі – 21 км. При цьому найближча точка за кордоном між Харківською і Бєлгородською областю до Бєлгорода - 26 км. тобто, щоб завдати удару по Бєлгороду, РСЗВ RM - 70 Vampire потрібно було, як мінімум, на 5 км заїхати вглиб території Росії", - уточнив експерт.

Також він вказав, що реактивний снаряд практично неможливо збити засобами ППО, а коли обстрілюють реактивною артилерією, то завжди залишаються розгінні блоки від снарядів, особливо від 300 мм реактивного снаряда "Вільха".

"Замість розгінних блоків реактивних снарядів місцеві аборигени знаходять у себе дворах деякі залишки, деяких БПЛА. Тобто, можна припустити, що кількість деяких БПЛА, запущених невідомою стороною, летіли у своїх справах, на якийсь аеродром, наприклад, а російське ПіВіОоо почало їх збивати, попутно падаючи на білгородчан, тому що розташований в самому місті. І після того, як десяток інших цих ЗУР, впали в самому Бєлгороді, МО РФ терміново стало ретранслювати фейк про обстріл міста ЗСУ з РСЗВ", - підсумував Коваленко.

Удар по Білгороду - головні новини

30 грудня Сили оборони України били по військових об'єктах у російському Бєлгороді. Руйнування цивільної інфраструктури міста стало результатом неефективної роботи російської ППО.

Згодом Москва звинуватила Прагу у використанні Україною Чеських боєприпасів і скликала екстрене засідання Ради Безпеки ООН. Чехія в свою чергу відмовилася приходити на засідання для обговорення удару по Білгороду.

Вас також можуть зацікавити новини: