Українські дрони атакують НПЗ Росії / колаж УНІАН, фото Terminal Autonomy, скріншот

Боротьба України проти російського вторгнення вступила в нову фазу: дрони українського виробництва протиставляють 2000-кілометровій смузі нафтових об'єктів РФ, здебільшого побудованих за радянських часів, пише Bloomberg.

Видання нагадує, що з початку року було успішно атаковано щонайменше дев'ять великих нафтопереробних заводів РФ. За деякими оцінками, виведено з ладу 11% загальної потужності Росії.

"Оскільки конфлікт на лінії фронту змістився на користь Москви, використання дронів стає ключовим елементом оборони України", - наголошується в публікації.

Відео дня

Це дає Києву можливість проникнути вглиб російської території і завдати удару по галузі, яка має вирішальне значення для військових зусиль Кремля, забезпечуючи як постачання палива для його збройних сил, так і приплив нафтодоларів до його скарбниці, пише видання.

"Росія - це заправна станція з армією, і ми маємо намір знищити цю заправну станцію. Ми збираємося зосередитися на тому, де це вплине найсильніше, а саме на фінансових ресурсах", - заявив співзасновник і головний виконавчий директор виробника дронів Terminal Autonomy Франсіско Серра-Мартінс.

Нагадується, що півтора місяці тому в Україні створили Сили безпілотних систем - спеціалізований підрозділ, що спеціалізується на дронах. До цього моменту ЗСУ вже застосували цю технологію з великим успіхом, знищивши кілька суден Чорноморського флоту Росії.

І сьогодні те, що почалося як багато в чому символічна спроба, перетворилося на узгоджену кампанію з нанесення шкоди стратегічній меті, вказується в статті.

За словами виробників дронів, опитаних Bloomberg, цей успіх дався нелегко. Водночас шквал атак спричинив зростання цін на бензин і дизельне паливо на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі. Хоча вартість палива на АЗС усередині Росії практично не змінилася, російській владі, можливо, доведеться спрямувати більше сирої нафти на експорт через вплив на темпи її переробки.

Наразі кампанія українських дронів зосереджена виключно на здійсненні економічного впливу всередині Росії, обмежуючи здатність країни переробляти сиру нафту на пальне і послаблюючи її протиповітряну оборону.

"По суті, це нова форма війни на виснаження, коли ці системи розгортаються у величезних кількостях проти стратегічних об'єктів", - сказав Серра-Мартінс.

Ще один виробник БПЛА на умовах анонімності зазначив, що у дронових атак є і психологічна мета. За його словами, московська пропаганда намагається змусити своїх громадян забути, що країна перебуває у стані війни, але довгі черги на заправних станціях привнесуть реальність конфлікту в їхнє повсякденне життя.

Зазначається, що російська влада зробила узгоджені зусилля, щоб звести до мінімуму будь-який вплив на широкі верстви населення. У кількох регіонах людей попросили не знімати атаки дронів і не фотографувати шкоду, яку вони завдають. У Ленінградській області дійшли до того, що заборонили подібні відео і знімки, хоча покарання за порушення розпорядження поки що не визначено.

"До цього ставляться дуже серйозно. Населення хоче знати, коли Росія збирається завдати удару у відповідь", - заявив глава московського Центру політичної інформації Олексій Мухін, який надає консультаційні послуги адміністрації президента РФ.

Разом з тим нагадується, що дрони стають дедалі важливішим елементом військової стратегії України, але вони не можуть замінити сучасну зброю НАТО.

"Києву доводиться покладатися на ці безпілотні апарати, оскільки його союзники не хочуть надавати ракети великої дальності, здатні знищувати цілі в глибині Росії, побоюючись ескалації. На додачу до всього, через багатомісячну затримку американської військової допомоги в Конгресі в розмірі 60 мільярдів доларів Україні дедалі більше не вистачає навіть основних боєприпасів, як-от артилерійські снаряди", - пише Bloomberg.

Дронові атаки на російські НПЗ - актуальне

Нагадаємо, днями удари українських безпілотників по НПЗ вивели з ладу близько 600 000 барелів добової нафтопереробної потужності Росії, заявив головний виконавчий директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Тернквіст:

"Це важливо, оскільки, очевидно, це відразу вдарить по експорту дистилятів. Тому це, ймовірно, скоротить експорт на пару сотень тисяч барелів, тому для мене це проблема дистилятів".

Повідомлялося, що протягом останніх днів удари безпілотників вразили кілька заводів у Росії, деякі глибоко в межах країни, що призвело до зростання ф'ючерсів на дизельне пальне та бензин.

Вас також можуть зацікавити новини: