Стало відомо, на скільки скоротилась переробка нафти у РФ / фото wikipedia.org

Удари українських безпілотників по НПЗ вивели з ладу близько 600 000 барелів добової нафтопереробної потужності Росії. Про це заявив головний виконавчий директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Тернквіст, пише Bloomberg.

Так, протягом останніх днів удари безпілотників вразили кілька заводів у Росії, деякі глибоко в межах країни, що призвело до зростання ф’ючерсів на дизельне паливо та бензин.

"Це важливо, оскільки, очевидно, це відразу вдарить по експорту дистилятів. Тож це, ймовірно, скоротить експорт на пару сотень тисяч барелів, тому для мене це проблема дистилятів", – зазначив учасник ринку.

Відео дня

Gunvor був великим трейдером російської нафти до вторгнення в Україну, але відмовився від торгівлі незабаром після початку конфлікту.

За даними JPMorgan Chase & Co, українські атаки забрали близько 900 000 барелів на день російських нафтопереробних потужностей . За словами аналітиків, може пройти "кілька тижнів, якщо не місяців", доки потужність буде відновлена.

Загалом, ринки сирої нафти здебільшого збалансовані та справедливо оцінені, сказав Тернквіст, додавши, що поставки із США цього року зростуть приблизно удвічі менше, ніж у 2023-му – на 700-800 тис. барелів на день.

Атаки на російські НПЗ

Раніше УНІАН писав, що з початку цього року відбулося 15 атак безпілотників на 13 нафтопереробних заводів у 9 російських регіонах. 8 об'єктів отримали значні ушкодження внаслідок ударів. Загальна потужність атакованих заводів складає приблизно 178 мільйонів тонн на рік.

Водночас Україна може випускати по території Росії від 30 до 60 безпілотників дальнього радіусу дії, що є великою проблемою для агресора. Під атаками опинилися вже близько 12% російських потужностей з переробки нафти.

Вас також можуть зацікавити новини: