Росія не здатна повністю захиститися від атак дронів, зазначив експерт / фото REUTERS

Росіянам потрібно боятися атак безпілотниками. У Росії системи протиповітряної оборони (ППО) як такої просто не існує.

Таку думку висловив військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі, військовий льотчик-інструктор Роман Світан в інтерв'ю УНІАН, коментуючи останні атаки БПЛА. Експерт зазначив, що для повного закриття неба РФ потрібні десятки або навіть сотні тисяч зенітних ракетних комплексів (ЗРК).

"Це нереально виконати. Якщо ставити завдання, то за сто років їх зібрати неможливо... Усі ЗРК, які є, зараз або на фронті, або точково прикривають критичні місця. Тому ось такі літальні апарати літають по Росії як у себе вдома, - заявив Світан. - Росіянам потрібно однозначно боятися. Вони будуть якось намагатися ці безпілотники збивати. Річ у тім, що до виходу на військовий об'єкт його можуть збити якісь системи ППО, літаки, винищувачі. А це все вже може впасти і на голови мирних жителів. У цьому сенсі росіянам треба вже шукати бомбосховища і реагувати на звуки повітряної тривоги".

За його словами, Росію атакували стандартними безпілотниками літакового типу 2х3 метри.

"БПЛА літакового типу може нести до 20 кг вибухівки - міни, постріли до РПГ. Він дуже добре виконує наводку, виходить на ціль, ефективна площа розсіювання маленька, тому його практично не бачать локатори. Безпілотник виконує скидання бойового спорядження і далі може просто падати", - розповів експерт.

Росію атакують дрони - що повідомлялося

Повідомлялося, що 2 березня у Тульській області РФ прогримів потужний вибух, в результаті якого затряслися будинки. У в лісі виявили воронку глибиною в половину метра. За попередньою інформацією, це міг вибухнути дрон.

А до цього, 28 лютого, в мережі з'явилася інформація, що у російському Єйську прогриміли вибухи біля аеродрому. Пізніше стало відомо, що був збитий безпілотник.