Соскін: Росія битиме по території України кожні десять днів / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Політолог та економіст Олег Соскін: Україна має перестати шанувати закони війни, ще пара ударів, і буде кам'яний вік

15:00, 28.11.2022
14 хв. Інтерв'ю

Політолог і економіст Олег Соскін розповів в інтерв'ю УНІАН, як часто Росія буде завдавати ударів по території України, чого домагається агресор, як потрібно відповідати на ракетний терор, а також про те, чому Україна повинна перестати шанувати закони війни і почати завдавати ударів по території РФ.

Хочеться почати з терористичного акту Російської Федерації, який залишив всю Україну без світла, тепла і води. Того ж дня Європарламент визнав її країною-спонсором тероризму. Росії це як мертвому припарки, в якому ключі вона буде продовжувати свою криваву справу?

Вона буде продовжувати. Це не викликано тим, що Євросоюз визнав їх спонсором тероризму, або тим, що їх розглядали в якихось інших органах, або прийнято рішення виділити гроші Україні ще на генератори з пакетом військової допомоги на 400 млн доларів. Це абсолютно не пересічні процеси, тому що в цей день де був Путін? Коли наносилися удари, Путін проводив засідання ОДКБ в Єревані – перше. Друге: такі важкі терористичні атаки за день не робляться. Вони вимагають мінімум вісім діб підготовки. Треба провести стратегічну гру: провести комп'ютерну симуляцію, завантажити цілі, завантажити обсяги ракет, носіїв, вибрати час. Використовується система теорій ймовірності. Тобто це дуже складні інструменти, механізми і дії. На жаль, вони стали так працювати, і кожен раз ці атаки стають більш важкими для українського народного господарства і країни в цілому, і для міст, і для людей, для українського соціуму, для всієї економіки народно-господарського комплексу, для генеруючих потужностей, для залізниць. Загалом, для всього-всього-всього. І вони стають, як це не огидно, все більш ефективними.

Дивіться, запустили вони менше 70 ракет, плюс десять безпілотників. 20 штук не збили. У Києві не збили 10 штук. Фактично українська влада визнала, що був здійснений блекаут всієї системи, вона лягла. Просто у нас феноменальні професіонали, і вони дуже швидко зуміли ці шматки підняти і зшити. Це феноменально, такого не зустрічалося з 80-го року. Тобто я можу оперувати періодом в 40 років – з 80-го року до нинішнього 22-го року. Так от я вам скажу, що за часів Радянського Союзу нічого подібного не було, і в інших країнах не було. У 21 столітті так точно не було. Ну Сирію не рахуємо, Ірак, Афганістан – це все відносно. А ось в європейській країні... Україна – найбільша європейська країна з величезним населенням, з розвиненою економікою, промисловістю, атомним сектором, електростанціями, з важкою промисловістю і заводами. За структурою ми близькі, я думаю, з Францією. Польща нам абсолютно в цьому плані програє, тому що якщо взяти наш атомний сектор, електростанції, металургійні заводи, гірничо-збагачувальні комбінати, все інше, кольорову промисловість, то Україна – дуже потужна держава. І ось нанести їй такий серйозний, жахливий удар по всій енергетиці, по генеруючим потужностям – це треба бути такою падаллю, м'яко кажучи, розумієте, хочеться інші слова використовувати для цього. Це покидьки, це конвеєрні вбивці, вони повинні бути знищені.

Тому що? Вони будуть бити кожні десять днів, у них є ракети для цього, і вони ці прокляті Х-101, "Калібри" та інші виробляють. Плюс вони накрали багато необхідної електроніки, вони запаслися, плюс у них є ті, хто їм постачає, навіть із західних країн. Тому вони будуть це робити, це їхнє завдання, і підтвердив це цей чортовий вусатий Пєсков, що вони повинні досягти цілей. Цілі повинні бути досягнуті. І він каже "місцеве населення". Тобто він нас, українців, націю, народ, називає "місцевим населенням". Типу аборигени, розумієте?

Я думаю, виходячи з цього, треба завдавати ударів по Московії.

У який спосіб їх завдавати?

Елементарно. Перший спосіб дуже простий – знищити лівобережний мішок в Херсонській області і зайти в Крим для початку. Стерти з лиця землі той шматок від Кінбурнської коси до Скадовська, де Гола Пристань, Скадовськ, де вихід на дорогу, яка веде з Херсона через Антонівський міст.

А чи є у ВСУ така можливість по зброї? Ми ж не будемо наших солдатів, як росіяни, як м'ясо кидати.

У нас же є артилерія, це ж доведено. HIMARS б'ють до Армянська з Херсона. Є інші снаряди, "Екскалібури" та інше. У нас достатньо засобів, і ніхто цього не приховує. І в цьому перевага України на сьогоднішній день: у нас є артилерія 30+ км. До Армянська Україна сьогодні вогневою міццю дістає, тому на цьому шматку абсолютно спокійно українська армія може їх там укласти. Головне, що наша артилерія перекрила доступ туди, щоб росіяни не могли підтягнути в цей шматок лівобережного мішка якісь сили. Звідки вони їх будуть витягати? Або з Криму, тоді необхідно вийти з перешийка через Армянськ, Красноперекопськ, або їм треба рухатися з Маріуполя, але все одно зайти на цю дорогу до Скадовська – їх все одно знищать. Цей шматок між Антонівським мостом і Каховкою – для них теж мертва зона. На жаль, на цій території будуть дуже великі руйнування, таке життя. Україна вже теж перебуває у величезному руйнуванні.

Соскін: HIMARS б'ють до Армянська з території Херсона / фото Генштаб

Часу залишається дуже мало. Я вважаю, увійти в Крим треба до Нового року, тоді ламається вся система. Треба завжди знайти слабку ланку, щоб запрацював принцип доміно. Якщо цей ланцюг розірвати, почнеться обвал для Путіна, тому що Кримський півострів для нього і всієї терористичної геноцидної машини – сакральна точка. Якщо вдарити в цю точку і стати там успішними, то гине вся їх так звана "спецоперація". А навіщо тоді було стільки всього робити, якщо українська армія вдарила їх прямо туди?

Говорили, що такий удар станеться, коли ЗСУ зайдуть до Херсона. Підкачнуло, посилилися ракетні атаки на Україну, але поки що трон під Путіним може і захитався, але не так явно, як ми б цього хотіли. Чи ні?

Правильно. Він з вищої вагової категорії опустився в легшу. Ми це побачили на засіданні ОДКБ. Від нього, як від прокаженого, навіть його сателіти відверталися, – і Рахмон, і Пашинян. Була заява Лукашенка, що якщо буде обвалення, якщо Росія пограє, то під уламками буде поховано все ОДКБ. Це безпрецедентна заява.

Давайте резюмуємо по ОДКБ. Пашинян вже відкрито заявляє, що Вірменія хоче виходити з ОДКБ, і Казахстан натякнув, що не збирається вплутуватися у війну.

Ще ж і Киргизія сказала, що вона не хоче брати участь у різних військових навчаннях. Вірменія не хоче, Киргизія не хоче, Казахстан теж не хоче, залишився тільки Лукашенко. І він знову заявив після ОДКБ, що треба Україні здатися і підкоритися, інакше Україна буде знищена. Тобто Путін заспокоює Лукашенка. Той же каже: якщо ти не виграєш, ми всі будемо знищені, і Путін дав йому якісь абсолютні гарантії, що Україну, якщо що, він знищить. І тому Лукашенко відразу це транслював. Але це вже було не раз, Лукашенко навіть за ці дев'ять місяців вже стільки в'якав і нявкав, що України не буде, що за два дні Україну заберуть. Ну і де? Київ звільнили, Чернігівську область звільнили, Київську область звільнили, Сумську область, Харківську область, тепер частину Херсонської звільнили, Миколаївську область звільнили, в Луганській ріжуть їх, Донецьку не взяли, а тепер і Луганську втратять скоро. Зараз є мішок на Лівому березі Херсона з виходом на Крим – ось що в результаті за дев'ять місяців цей урод отримав, плюс сотні тисяч "двохсотих", "трьохсотих", рахунок яких вже, я думаю, під 200 тисяч.

Лукашенко знову закликав Україну здатися, інакше вона буде знищена / фото ua.depositphotos.com

Так, Україна тільки перемагає, але цей урод же був підготовленим, правильно? Вони готували цю армію, вони підтягували все, ну і де армія? Немає тієї армії. Вже десантників, які випливли і яких риби не зжерли, по шматочках розкидають, щоб вони закривали позиції в Сватовому, в Донецькій і Луганській областях. Тобто у нього не з'явилося нових сил, у нього зараз єдина стратегія – це знищення України як народно-господарського суверенного організму перед зимою.

Як повинен на це реагувати світ? Так, нам більше дають зброї, і міністр оборони Польщі заявив, що ось ці Patriot, які обіцяла дати Німеччина для захисту, треба передати Україні. Чи може світ щось зробити з цими терористами?

Завжди треба шукати моменти істини, якісь ключові події, які нам показують всю фабулу процесу. І ось була одна така подія, чомусь ніхто не говорить про неї офіційно. Все-таки була розмова Дуди з Вованом і Лексусом – пранкерами, які вдали президента Франції.

Можна детальніше?

22 числа з'явився сюжет, де Вован і Лексус, відомі пранкери, говорять англійською з Дудою близько 8 хвилин і вдають Макрона. Дуда звітує перед "Макроном" про цю ракету або ракети, які впали на польській території. Він виправдовується і каже, що він ніколи не піде на війну з Росією, що це неможливо, що він за всіляку ціну хоче зберегти мир, що він про це з Байденом говорив. Фактично, якщо це все правда, всі зашили собі роти і мовчать. Хлопці, так ви скажіть, був цей розіграш або не був? Дуда нехай заявить, що це все неправда, Макрон нехай заявить. А нічого немає, так що, було? Тоді виходить, що фактично це Мюнхенська змова, і тоді Дуда здав Україну. Тоді лягає все в контент, тому що С-300 не може такий величезний кратер зробити. Не треба бути якимось фахівцем, щоб сфотографувати кратер. В Україні скільки цих ракет Х впало? Тому кратер "ікса" легко ідентифікувати. Будь-яку ракету, кратер від неї Україна легко може показати. Але Зеленський теж замовк, всі замовкли. А в чому справа, вирішили на гальма спустити?

Соскін про падіння ракет у Польщі: С-300 не може зробити такий величезний кратер / фото twitter.com/wolski_jaros

25 листопада міністр Туреччини заявив, що треба сідати за стіл переговорів. А чого вони з курдами тоді не сядуть? Ні, Ердоган каже, що ми "Кіготь і меч" зробили, а тепер будемо сухопутну операцію в Сирії та Іраку проводити. Так ви сядьте з курдами, почніть говорити про створення Курдської держави, і все нормально буде. Ні, курди-терористи, а московити, значить, не терористи.

Макрон – те ж саме. У нього ж в Корсиці є сили, різні партії політичні, які виступають за відділення Корсики від Франції. Так ти їх теж підтримай, сядь з ними за стіл. Або, скажімо, візьміть ту ж історію з Великою Британією по Шотландії. Шотландія в 2023 хотіла в листопаді провести референдум, на що їм Високий суд Великої Британії сказав, що вони не мають права протягом покоління робити нові референдуми. А чому ні? Якби Шотландія вийшла зі складу Великої Британії, була б Англія, Північна Ірландія пішла б в Ірландію, Уельс і Шотландія конфедерацію зробили б. А в чому проблема? Або той самий Техас, який увійшов до США як окрема держава. У нього є своя конституція, вони договір підписали зі США. А зараз вони скажуть, що вони виходять, їм набридло. У чому проблема?

Тобто коли мова про Україну – сідайте з терористами-геноцидниками, з КДБістами за стіл переговорів і віддавайте 20% своєї території. А коли справа стосується їх, то там чомусь інша ситуація, так не може бути. Чому Баварії не вийти з Німеччини? Бісмарк приєднав їх мечем і кров'ю. У чому проблема? Україну схиляють зараз до того, щоб вона припинила вогонь і зупинилася зараз на поточних рубежах. Тоді Україні буде капець.

Який вихід ви бачите в цій ситуації?

Треба переходити і забирати Валуйки і Уразово. Раз вони заявили, що та територія, яку вони анексували, – це територія Російської Федерації, ми можемо заявити, що та територія теж наша. Україна незаконно була окупована комуно-більшовицькими і чекістськими силами, і без жодної згоди народу Україну включили в Радянський Союз, де в України забрали території якраз там, де Бєлгородська область, Курська область, шматок Кубані забрали, там, де Ростовська область. Тому ми маємо повне право повернути собі ці території, оскільки договір Радянського Союзу був розірваний шляхом Біловезьких угод. Договір між Україною і Росією, який визнавав цілісність Російської Федерації і України, теж був розірваний. Але ми знаємо, що наші території були анексовані, як нинішні – Кримський півострів, частина Херсона, Луганська і Донецька області. Тому ми тепер маємо повне право повернути собі і ті території, які були анексовані, коли Україну окупували і включили в Радянський Союз. Ось у чому справа, тому давайте рухатися на Валуйки, давайте рухатися на Курчатово. Там прекрасна стоїть на шість, якщо я не помиляюся, блоків атомна станція. Зробимо те ж саме, що вони зробили з Енергодаром, підемо туди. Завдамо удару по білоруській атомній станції, раз Лукашенко хоче "брудну бомбу".

Наші спецслужби попереджали, що росіяни будуть робити провокації по одній з білоруських атомних станцій нібито під українськими прапорами. Такі провокації можуть бути, але я думаю, що ми точно не будемо цього робити, оскільки це терористичний акт.

Чому? Нам треба заходити. Треба, щоб Національний корпус Білорусі імені їхнього національного героя спокійно зараз зайшов на територію Білорусі як національно-визвольні сили і зайняв місто Гомель, почав бої за визволення міста Гомеля, а ми їх підтримаємо. Путін "підтримав" "ДНР"/"ЛНР", а ми підтримаємо національно-визвольну армію, корпус білоруських сил, які перейдуть у наступ за звільнення Білорусі від окупації її російськими збройними силами та їх сатрапа, який здійснив передачу Білорусі у вигляді аншлюсу Путіну. Чому ми весь час боїмося всього?

Соскін: треба, щоб Національний корпус Білорусі зайшов на територію країни як національно-визвольні сили / фото ua.depositphotos.com

Потрібно мати ресурс. І ми ж все-таки країна, яка шанує закони.

Які закони?! Зруйнували пологовий будинок, цьому малюкові 2 дні було. Дівчинці 12 років було, хлопчик у Херсоні йшов з церкви, його осколок ракети російської вбив. Які закони, про що ми говоримо? У Києві немає інтернету, банки не працюють, з 16 тисяч банкоматів працювало вчора тільки 3 з чимось тисячі. Ще пара таких ударів, і кам'яний вік буде. Наступайте на агресора, терориста, геноцидника, розширюйте війну, тому що всі інші – зрадники. Дуда – ренегат, Макрон – зрадник, Ердоган – зрадник, немає союзників. Один Джонсон був, і то його прибрали. Він же інтерв'ю дав, як він розмовляв перед початком війни. Що йому Шольц говорив, що йому Макрон говорив? Швидше б вже цю Україну захопили. Що Байден говорив Зеленському? Говорив виїжджати.

Тільки наступ, тільки знищення ворога дає шанс. Треба, щоб ці бюрократи в Брюсселі, в інших місцях розуміли, що їм сховатися не вдасться. І треба, щоб цей недоносок в Кремлі розумів, що ці номери не пройдуть. Тільки це вони розуміють. КДБісти розуміють тільки тоді, коли їм відрізають шматки їх поганих організмів.

Тала Калатай

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся