Україна вже півроку дає відсіч переважаючим силам РФ / фото: facebook.com/24th.brigade/

Американські та європейські офіційні особи кажуть, що Україна успішно застосувала метод опору, розроблений силами спеціальних операцій США, щоб дати відсіч Росії і придушити її значно переважаючі збройні сили.

"Оперативна концепція опору була розроблена в 2013 році після війни Росії з Грузією, але її цінність була усвідомлена тільки після вторгнення Росії на український Кримський півострів в 2014 році. Майже безкровне захоплення і окупація Росією територій приголомшило Україну і захід, активізувавши вивчення того, як побудувати план тотальної оборони, в якому брали б участь не тільки військові, а й цивільне населення. Масштабна війна Путіна проти України, розпочата в лютому, стала її випробувальним полігоном", - йдеться в матеріалі CNN.

"З точки зору комплексного захисту Уряду України все в порядку", - зазначає генерал-лейтенант у відставці Марк Шварц, який був командувачем спеціальних операцій в Європі під час розробки доктрини. "Вони використовують всі ресурси, а також деякі вельми нетрадиційні засоби, щоб підірвати Збройні Сили Російської Федерації", - зазначає він.

Відео дня

У серії недавніх нападів і вибухів на російських позиціях в окупованому Криму Кевін Д. Стрінгер, полковник армії у відставці, який керував групою розробників концепції опору, бачить ознаки її використання.

"Оскільки ви не можете зробити це звичайним способом, ви повинні використовувати сили спеціальних операцій, і для цього буде потрібна підтримка опору - розвідка, ресурси, логістика — для доступу до цих регіонів", - зазначає він.

У звіті українського уряду, переданому CNN, йдеться про те, що Україна стоїть за атаками на російські бази і склад боєприпасів. Атаки, здійснені далеко в тилу ворога, були за межами досяжності зброї, яку США та інші країни публічно направили в Україну, і на відео вибухів не було видно ні ракети, ні дрон. Росія звинуватила у вибухах саботаж або підрив боєприпасів.

На початку квітня командувач спеціальних операцій США генерал Річард Кларк заявив на слуханнях у сенатському комітеті зі Збройних сил, що США за останні 18 місяців допомагали навчати роти опору в Україні, прикомандировані до сил спеціального призначення. Коли його запитали, чи бачив він якийсь успіх цього навчання в поточному конфлікті, Кларк був прямолінійний у своїй позитивній відповіді.

На початку повномасштабного вторгнення РФ український уряд створив веб-сайт, на якому пояснюються різні способи опору. Сайт описує способи використання ненасильницьких дій, включаючи бойкот масових заходів, страйки та навіть способи використання гумору та сатири. Мета полягає в тому, щоб підірвати здатність проросійської влади управляти, нагадавши населенню про законний суверенітет України. Доктрина опору також передбачає насильницькі дії, в тому числі використання коктейлів Молотова, навмисні підпали і додавання хімікатів в бензобаки для диверсії ворожих транспортних засобів.

Доктрина також закликає до широкої кампанії з обміну повідомленнями, щоб контролювати розповідь про війну, запобігати поширенню повідомлень окупантів і підтримувати єдність населення. Відео українських ударів по російських танках, часто під саундтрек до поп-музики або хеві-металу, стали вірусними, як і кадри, в яких українські солдати рятують бездомних тварин. Навмисно чи ні, але це стає частиною опору, дозволяючи Україні формувати заголовки в західних ЗМІ на свою користь і часто олюднюючи українських військовослужбовців так, як це ганебно не вдалося російським військовим.

Триваючий шквал повідомлень спровокував хвилю підтримки з-за кордону і успішно збільшив поставки західними урядами України більшої кількості зброї і боєприпасів.

Нагадаємо, Пентагон заключив контракт на закупівлю NASAMS для України більш ніж на 180 мільйонів.

Вас також можуть зацікавити новини: