Україні треба перейти в оборону і переформатувати фронт, - екс-очільник Генштабу ЗСУ

За словами Муженка, це ризикований шлях, але командуванню ЗСУ треба йти на прорахований ризик.

Генерал армії, колишній очільник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко заявив, що українському фронту необхідне переформатування. 

Як заявив Муженко в інтерв'ю BBC, він не вважає, що війна зайшла у глухий кут. За його словами, на фронті бувають не тільки перемоги, але інколи бувають і поразки.

"Тут буває не тільки успішне просування, а й стримування нас противником. Тут не тільки наступ, але й оборона. Я вважаю, що сьогодні нагальним питанням вже є перехід до оборони. Стратегічно активної оборони, яка б передбачала завдання контрударів. А за умов успіху на окремих напрямках – контратак на рівні відповідних підрозділів. Нам потрібно переформатувати фронт. Нам потрібно створити потужний резерв не тільки кількісний, але й якісний. А якісний резерв – це наявність військових організмів: бригада, корпус і таке інше. Підготовлених, оснащених, злагоджених, з високим моральним духом і спроможних вирішити питання", - заявив Муженко.

Генерал пояснив, що означає "переформатувати фронт". За його словами, мається на увазі створення відповідних оперативних угруповань, бойових порядків, оформлення, створення відповідної системи управління і таке інше.

"Тому що на сьогодні ми знаємо випадки, коли на окремих напрямках є десятки, а то і більше частин і підрозділів, які замикаються на один орган управління. В такій ситуації просто неможливо здійснювати якісне своєчасне управління, реагувати на ті ризики, які виникають. Оце я маю на увазі". - зазначив він.

Муженко додав, що уе складний процес, пов'язаний з ризиком, але потрібно йти на прорахований ризик. 

Інші заяви Муженка

Під час того ж інтерв'ю Муженко заявив, що реальна ситуація на полі бою відрізняється від тих заяв, які роблять у ЗМІ. Втім, під час контрнаступу українські воїни зробили те, чого не змогла б зробити жодна армія світу.

Разом з тим, Муженко відкинув ствердження про те, що контрнаступ ЗСУ нібито не дав очікуваних результатів.

Вас також можуть зацікавити новини: