В ISW розповіли, чому окупантам вдається проводити планові ротації

Аналітики пояснили, чи дозволить окупантам здатність РФ проводити ротації на оперативному рівні підтримувати загальний темп локальних наступальних операцій.

Російські окупанти можуть проводити планові ротації завдяки перевазі на Донбасі і відсутності тиску українських контрнаступів.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту з вивчення війни (ISW). "Російські війська утримують ініціативу на всій території Східної України, а відсутність українських контрнаступальних операцій знімає тиск на оперативне розгортання, який раніше частково обмежував здатність росіян проводити ротації", - пояснили ситуацію експерти.

Аналітики припустили, що концентрація всіх боєздатних сухопутних військ РФ в Україні та постійні зусилля окупантів з розгортання сил можуть дозволити росіянам проводити в Україні планові ротації на оперативному рівні.

В ISW зазначили, що раніше спостерігали боротьбу росіян за проведення ротацій на оперативному рівні з початку повномасштабного вторгнення РФ і до контрнаступу ЗСУ влітку 2023 року. Як зазначили аналітики, з літа 2023 року ISW не спостерігав масових скарг з боку росіян на відсутність ротацій на всьому театрі бойових дій.

Очевидна здатність РФ генерувати сили зі швидкістю, що дорівнює російським втратам, надає окупантам можливість поповнювати підрозділи, які російське командування відкликало з лінії зіткнення через деградацію, а згодом повертати ці поповнені підрозділи на фронт.

При цьому, як зауважили аналітики, окупанти не перехопили ініціативу на полі бою в Херсонській області, а частини і з'єднання, що діють поблизу українського плацдарму на лівому березі Дніпра, деградують, не докладаючи зусиль для проведення ротацій на оперативному рівні.

В ISW припусили, що здатність РФ проводити ротації на оперативному рівні дозволить російським військам підтримувати загальний темп локальних наступальних операцій на сході України в найближчій перспективі, але неясно, чи зможуть вони проводити ефективні ротації в довгостроковій перспективі або в разі інтенсифікації російських наступальних зусиль чи значної української контрнаступальної операції.

Російські війська проводять в Україні переважно важкі піхотні атаки штурмовими групами, які не обов'язково потребують великої кількості техніки або високого рівня підготовки.

На думку аналітиків, бойовий потенціал окупантів в Україні з часом може погіршитися, тому, незважаючи на ротацію, російські військові не зможуть вести кілька значних наступальних операцій одночасно.

Чисельність окупантів в Україні

Заступник начальника Головного управління військової розвідки генерал-майор Вадим Скібіцький повідомив, що російські війська в Україні налічують 462 тис. військових, і що це весь сухопутний компонент їхніх сил.

Більшість російських підрозділів в Україні укомплектовані на 92-95% від їхньої передбачуваної повної чисельності, і що розмір російського угруповання в Україні дозволяє йому проводити ротації по всій території військових дій. Скібіцький також заявив, що окупанти відводять у тил підрозділи, чисельність яких становить 50% і повертають їх на фронт після відновлення та поповнення.

Вас також можуть зацікавити новини: