Додасться генеральських посад через створення Сил безпілотних систем, каже ветеран АТО Євген Дикий / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото УНІАН

Роль безпілотників у війні з Росією є дуже важливою, але важко сказати, чи створення Сил безпілотних систем додасть щось позитивне, окрім низки низки генеральських посад.

Про це сказав ветеран російсько-української війни, колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий в ефірі на NTA, коментуючи указ президента України Володимира Зеленського щодо створення у Силах оборони окремого роду військ - Сил безпілотних систем. 

Він зазначив, що Управління безпілотної авіації існує при Генштабі вже давно. Але він поки не готовий оцінити, в чому суть зміни та що дає виділення Сили безпілотних систем в окремий рід військ.

Відео дня

"Крім того, що це створюється ціла низка генеральських посад, я зараз не готовий сказати, чи це ще якісь плюси дає додаткові порівняно з Управлінням безпілотної авіації, яке є наразі", – зазначив Дикий.

При цьому він наголосив, роль безпілотників у цій війні є дуже важливою і це перша війна, коли БПЛА застосовують настільки масово.

"Інша річ, коли я чую словосполучення, що це "війна безпілотників", то завжди дуже обурююсь, бо це була, є і буде війна солдатів, це війна піхоти. Ми ж не кажемо, що це війна автоматів Калашникова, хоч вони потрібні і в кожного солдата є. Так само з безпілотниками. Вони відіграють дуже велику роль у цій війні, але це лише один із видів озброєнь, який зайняв свою нішу, дуже важливу", – наголосив Дикий.

Він вважає, не буде перебільшенням сказати, що є дві армії - українська і, на жаль, російська, які випереджають весь інший світ по реальному фактичному досвіді використання безпілотників. За його словами, це стосується всіх трьох типів безпілотників - безпілотної авіації, наземних, морських.

"Жодна інша країна ще ніколи настільки масово не використовувала безпілотники, не вирішувала ними такий широкий спектр задач, як Україна і Росія у цій війні. Тобто, фактично ми зараз задаємо тренд, якими далі будуть війни XXI століття. Дуже шкода, що саме нам доводиться цей тренд задавати, але принаймні з технологічного боку це дійсно виводить нас попереду всіх",  - наголосив Дикий.

Зеленський ініціював створення Сил безпілотних систем

Президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про нарощування спроможностей сил оборони", яким доручено уряду створити у ЗСУ окремий рід сил для безпілотників.

У своєму вечірньому відеозверненні 6 лютого глава держави прокоментував підписання цього указу, зазначивши, що дасть змогу розпочати створення у наших Силах оборони окремого роду сил – Сил безпілотних систем. За його словами, це має бути створено уже найближчим часом.

Він наголосив, що Україна реально змінила безпекову ситуацію в Чорному морі завдяки дронам. Також відбиття штурмів на землі – це багато в чому робота саме дронів.

Вас також можуть зацікавити новини: