У соцмережах України "гуляє" схема, як отримати довідку про непридатність до армії за 150 доларів / колаж УНІАН

В Україні соціальними мережами поширюється "схема", як чоловікам відкосити від армії й отримати "білий квиток" про те, що вони непридатні для служби.

Шахраї пропонують підробити відповідну довідку від ВЛК за 100-150 доларів - такий мотиваційний кліп поширюється через Telegram і TikTok, пише РБК-Україна

У ролику робиться акцент на тому, що українські чоловіки повинні подбати про власне життя заради своїх дітей - для цього пропонується зробити "білий квиток" й через нього виїхати за кордон. 

Відео дня

"Ми пропонуємо чоловікам з виїздом за кордон, без всяких ризиків. Вся інформація в Telegram", - йдеться на одному зі слайдів. 

Реклама про "білий біллет" в соціальних мережах / фото РБК-Україна

Таким чином невідомі заманюють українців перейти за посиланням і знайти їхню групу в Telegram, де доступний детальний опис, як "нагнути систему" й уникнути армії. 

Шахраї обіцяють зробити довідку про непридатність до служби на правах анонімності обох сторін. На сайті уточнюється, що внесення застави - обов'язкова опція. Її можна заплатити виключно криптовалютою в розмірі 25% від вартості "послуги". Повна вартість "білета" заявлена на рівні 110-150 доларів. Він буде легітимним протягом 2 років з можливістю продовження терміну дії, кажуть "бізнесмени". 

Шахраї обіцяють зробити довідку про непридатність до служби в армії на 2 роки / фото РБК-Україна

Для тих, хто не впевнений й хоче уточнити умови "схеми", пропонується посилання-перехід на "консультанта", який через Telegram пояснює деталі двостороннього "співробітництва". Розпізнавальні фото та прізвище на його сторінці відсутні. 

Умови оплати фейкового "білого білету"

Більшу частину українців обурив такий "бізнес на крові" інших військовослужбовців, які чесно виконують свій обов'язок. Люди поділилися своїм обуренням у коментарях під постом зловмисників.

"Сподіваюся, там повістки оформляються автоматично, щойно переходиш за посиланням", - зазначив один коментатор. 

Також авторів "схеми" відверто називають "клоунами". Українці кажуть, що тих чоловіків, які нечесно втечуть від війни, після "перемоги" ніхто на батьківщині чекати не буде. 

Мобілізовані військовослужбовці опинилися в законодавчому вакуумі

Тим часом для мобілізованих військовослужбовців досі, на десятому році війни, не прописані в законодавстві України чіткі правила про їхній статус і відповідні до нього права. 

Це ставить суспільство у певний "вакуум" у правовому регулюванні, адже у різних ситуаціях статус мобілізованих військовослужбовців трактується по-різному. Експерт з митних справ вважає, що це може призвести до конфліктних ситуацій у зв'язку з плутаниною в правах і обов'язках військових. 

Вас також можуть зацікавити новини: