Мобілізовані військовослужбовці опинилися у певному вакуумі правового регулювання / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

На десятому році війни у законодавстві України так і не з'явилося чіткого визначення статусу мобілізованих військовослужбовців.

"Мобілізовані військовослужбовці опинилися у певному вакуумі правового регулювання - в різних ситуаціях їхній статус трактується по-різному. Це шлях до нерівності у правах і обов'язках мобілізованих та військовослужбовців за контрактом, що може створити конфліктні ситуації", - зазначив експерт з митних справ, партнер Delta International Law Роберт Зелді, передає Дзеркало тижня.

За його словами, такий стан справ триває з 2014 року, коли в Україні пройшли перші хвилі часткової мобілізації:

Відео дня

"Але в країні, яка переживає повномасштабну агресію, питання правового статусу мобілізованих військовослужбовців стає особливо актуальним".

Як пояснив Роберт Зелді, відсутність чіткої правової регламентації статусу мобілізованих призводить до численних проблем, зокрема, у питаннях робочого часу, речового забезпечення, відпусток і компенсацій.

"Мобілізовані часто опиняються у сірій зоні, коли їхні права або не визначені, або ігноруються", - додав експерт.

Мобілізація в Україні - актуальне

Нагадаємо, днями у ЗСУ зробили резонансну заяву, що свою державу "доведеться захищати кожному", і всім військовозобов'язаним необхідно оновити облікові дані.

Як пояснив керівник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо, зараз мобілізувати можуть чоловіків у віці 18-60 років, які за станом здоров'я здатні служити:

"Щоб бути готовим виконувати свій обов'язок, необхідно з'явитися в свої ТЦК СП і оновити свої облікові дані".

Вас також можуть зацікавити новини: