Після вторгнення Росії більшості чоловіків у віці 18-60 років заборонили виїжджати з України / фото УНІАН

Від початку повномасштабної війни з України втекли майже 20 тисяч чоловіків. Деякі перепливли небезпечні річки, щоб залишити країну, інші просто пішли "під покровом темряви". Про це йдеться у матеріалі британського видання ВВС. За його даними, ще понад 21 тисяча чоловіків намагалися втекти, але були спіймані прикордонниками.

ЗМІ нагадує, що після вторгнення Росії більшості чоловіків у віці 18-60 років заборонили виїжджати з країни. При цьому десятки людей щодня робили це. Журналісти поспілкувалися з кількома чоловіками, які втекли, щоб приєднатися до родини за кордоном, навчатися чи просто заробляти на життя.

"Що мені робити? Не всі є воїнами. Не потрібно тримати всю країну під замком. Не можна збивати всіх разом, як це робили в Радянському Союзі", - розповів Євген, який залишив Україну після повномасштабного вторгнення РФ.

Відео дня

За даними видання, з лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року кордон із сусідніми Румунією, Молдовою, Польщею, Угорщиною та Словаччиною незаконно перетнули 19 740 українських чоловіків.

"Хоча ми не знаємо, як ті чоловіки втекли, ми знаємо, які методи використовували інші 21 113, яких спіймали під час спроби. Більшість - 14 313 - намагалися перетнути кордон пішки або вплав, а решта 6800 покладалися на офіційні документи, отримані шахрайським шляхом, із зазначенням підроблених звільнень, таких як сфабриковані хвороби", - говориться у матеріалі.

Ухиляння від призову в Україні - останні новини

В Одесі жінка організувала "шлюбну агенцію" для виїзду ухилянтів за кордон. Зловмисниця підшукувала жінок з інвалідністю та організовувала шлюби з чоловіками призовного віку.

"Послуги такої "шлюбної агенції" оцінювали у 4500 доларів США. Частину коштів чоловіки віддавали своїй майбутній фіктивній дружині", – повідомили в МВС.

Раніше у ДПСУ розповіли про нові спроби незаконно перетнути кордон на Закарпатті. Зокрема, прикордонники Мукачівського загону затримали двох неповнолітніх громадян та двох чоловіків з надувними "пончиками" для купання. Ухилянтів упіймали біля річки Тиса. За подорож на надувних "пончиках" затримані заплатили організаторам по $5000 та $3500.

Вас також можуть зацікавити новини: