Варченко скзаав, як F-16 допоможуть Україні у боротьбі з КАБами / фото Getty Images

Коли винищувачі F-16 почнуть працювати в українському небі, домінуванню російської авіації над лінією фронту прийде кінець. Таку думку висловив військовослужбовець ЗСУ, експерт з питань національної безпеки Іван Варченко. 

"Про те, що F-16 суттєво змінять ситуацію на лінії фронту з домінуванням російської авіації, говорили ще багато місяців тому. Бо ворожа авіація, щоб працювати КАБами має наблизитися до лінії фронту на 40-50 км при хорошому вітрі. Ракета AIM-120, якою оснащені F-16, здатна вражати літаки, а у цьому випадку російські літаки, на відстані 180 км і більше. А системи розвідки F-16 працюють на відстань 300 км. Відповідно, нескладно зробити висновок – домінування росіян та їх конкурентна перевага у небі над лінією фронту будуть зведені нанівець, якщо F-16 матимуть можливість працювати в українському небі", – пояснив він в ефірі телеканалу "Еспресо". 

При цьому Варченко зазначив, що зберігається загроза російських ППО – ворог почав готувати свої системи відколи почалися розмови про надання Україні літаків F-16. 

Відео дня

За словами експерта, коли літаки F-16 надійдуть в Україну, "почувати себе добре і спокійно російські агресори з КАБами над лінією фронту точно не зможуть". Цей засіб буде знищувати їх у великій кількості – йдеться про десятки, а може й сотні.

"Тому тут очевидно наше очікування, але ми розуміємо, що це не чарівна пігулка, яка відразу вилікує від усіх хвороб на фронті. Але це те, що дозволить зробити серйозний крок вперед. І, звичайно, стандартні, класичні системи ППО, яких нам треба більше, бо тоді ми зможемо з них якусь частину наблизити до лінії фронту, чим теж не дамо можливості працювати російським літакам так, як вони працюють зараз. Розуміючи, це вікно можливостей росіяни саме тому зараз намагаються докласти всі сили, щоб по максимуму працювати своїми КАБами. Я впевнений, що це вікно можливостей у них закриється впродовж найближчих місяців", – констатував Варченко. 

F-16 для України

F-16 – це легкий багатоцільовий літак, який є наймасовішим винищувачем четвертого покоління у світі. Завдяки постійним модернізаціям він залишається основою повітряних сил у понад 20 країнах світу. 

Екіпаж цього літака складається з однієї людини. Довжина борту становить 15 м, а розмах крил – 9,5 м. Максимальна швидкість винищувача – 2+ Маха, максимальна злітна вага – 21,7 т. Вартість однієї льотної години F-16 становить біля 8-15 тисяч доларів. 

Згідно з офіційно оприлюдненими даними, Україна отримає від партнерів кілька десятків таких літаків. Зокрема, 24 винищувачі передадуть Нідерланди, заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґре. Своєю чергою, Данія надасть 19 літаків F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: