З сотнями літаків Україна могла б забути про небезпеку, конкретніші цифри навів Олексій Гетьман  / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото REUTERS

Для того, щоб запанувати в повітрі по всій лінії фронту, Україні необхідно мати 200-300 літаків F-16.

Таку думку висловив військовий оглядач, майор запасу Олексій Гетьман в ефірі "Ми-Україна", підкреслюючи, що на цьому акцентують генерали НАТО.

"Ми можемо припускати, але краще посилатися на генералів Повітряних сил країн НАТО. Вони вважають, що для того, аби мати панування в повітрі по всій лінії фронту, нам потрібно 200-300 таких літаків", - сказав він. 

Відео дня

За словами Гетьмана, з такою кількістю винищувачів можна було б забути про небезпеку від ФАБів та КАБів росіян, адже їхні літаки б не підлітали на таку відстань, бо були б знищені нашими. 

Експерт висловив думку, що 6-10-20 літаків не дадуть українським військовим перевагу по всій лінії фронту, але можна сподіватися, що на якійсь ділянці це дозволить принаймні тримати паритет. 

"Хоча знов таки - літак сам по собі непоганий, як і будь-яка зброя, але для того, щоб вона була ефективна і давала результат, її має бути певна кількість", - наголосив Гетьман.

Літаки F-16 для України

За словами військового експерта Сергія Грабського, Україна розраховує отримати перші американські винищувачі F-16 вже найближчими місяцями. Проте, навіть якщо буде надано 50 таких літаків, то, з урахуванням уже наявних в Україні бортів, співвідношення з російською авіацією становитиме приблизно 1:5.

Офіцери Головного управління розвідки Міноборони заявили, що винищувачі F-16 зараз не настільки потрібні, як ще рік тому, адже "кожна зброя має свій правильний час".

Вас також можуть зацікавити новини: