Жданов пояснив, чим небезпечні злети МіГ-31К, крім "Кинджалів" / фото wikipedia.org

Військовий експерт Олег Жданов пояснив, чому в Україні постійно оголошують повітряну тривогу при зльоті на території Білорусі або РФ літака МіГ-31К, який є потенційним носієм ракет "Кинджал", якщо ці ракети поки що немає чим збивати. За його словами, проблема полягає не тільки в самих ракетах, але і в прихованій загрозі, яку можуть нести злети цих винищувачів.

"Справа не в "Кинджалі". Припустимо, піднялися МіГ-31, піднявся літак-розвідник, і Російська Федерація бачить, що ми не вмикаємо систему ППО, і в цей момент робить залп "Іскандерами" або крилатими ракетами. І що тоді? Ми починаємо вмикати ППО, розгортатися, а ракети – ось вони, вже прилетіли. Тому це все робиться в комплексі. Тому ми не можемо ігнорувати будь-яку загрозу. Коли з'являється загроза, ми на неї реагуємо. Коли загрози немає – ми сидимо тихо, спокійно і, як то кажуть, куримо бамбук", – пояснив експерт, відповідаючи на запитання підписника під час ефіру на YouTube.

Жданов наголосив, що такою є система реакції. Він також додав, що коли в Україні створять глибоко ешелоновану систему протиповітряної оборони, вона реагуватиме на конкретну загрозу з конкретного напрямку. Тоді, за його словами, "ППО буде переходити в бойовий режим автоматично в міру виникнення загрози або наближення повітряних цілей до нашого повітряного простору". 

Відео дня

До того ж, зліт цих винищувачів може бути відволікаючим маневром, говорить експерт.

"Ми ж не знаємо, раптом ця МіГ-31 – це відволікаючий маневр?! І поки ми всі дивимося на цей МіГ-31 і думаємо, вмикати чи не вмикати ППО, ззаду вже летить крилата ракета Х-101 або Х-555. Ось у чому проблема. Тому вмикали (тривогу) і будемо, на жаль, вмикати", – наголосив він.

Літаки МіГ-31К

Росія активно задіює бойову авіацію на території Білорусі у війні проти України. Зокрема, РФ часто піднімає в повітря винищувачі МіГ-31К. Вони є носіями гіперзвукових ракет "Кинджал", проти яких українська ППО поки що безсила. 

У середині лютого 2023 року моніторингова група "Беларускі Гаюн" повідомила, що екіпажі РФ і Білорусі стали імітувати злети МіГ-31К у той час, як в небо піднімаються літаки інших типів. 

У січні російський МіГ-31К спалахнув у небі над Білоруссю під час польоту. У нього сталося загоряння одного з двигунів. За даними волонтерів, саме цей літак горів і раніше. Подібний інцидент стався 25 грудня при спробі зльоту винищувача з аеродрому в Мачулищах.

Вас також можуть зацікавити новини: