Не виключено, що в РФ налагодили виробництво дронів Shahed-136 / скріншот

Військово-політичний експерт Олександр Коваленко прокоментував інформацію про те, що у РФ налагоджено виробництво дронів-камікадзе Shahed-136.

"Зараз з'явився ряд заміток про те, що в Shahed-136 були виявлені російські запчастини, а самі дрони поміняли структуру корпусу і не тільки. З цього були зроблені висновки, що в РФ налагоджено виробництво Shahed-136. Налагоджено чи ні, не можу не підтвердити, не спростувати, але можу відзначити, що останні згадки про запуск заводу розвідкою США стосувалися термінів не раніше 2024 року, а готовність його в даний час від сили 80%. З іншого боку, це не скасовує факту появи російських запчастин в Shahed-136", - зазначив він.

При цьому експерт додав, що з висновками все ж поспішати не варто.

Відео дня

"Після того, як росіяни у 2022 отримали перші Shahed-136, вони відразу ж почали їх допрацьовувати. Спочатку намагалися додати блоки ГЛОНАСС, розширюючи тим самим зону застосування і підвищуючи точність. Потім, з холодами, допрацювали паливну систему, додавши більш надійні елементи. По суті, росіяни модернізували Shahed-136 за час його застосування в бойових умовах", - написав Коваленко.

Він упевнений, що значна частина запчастин Shahed-136 іноземного походження і поставляються контрабандою.

"Чому не розглядається варіант кооперації Росії та Ірану у виробництві дронів-камікадзе і заміни деяких запчастин на російські аналоги, які безпосередньо можуть поставлятися в Іран, без очікування контрабандних партій? Це в рази підвищує виробничі можливості складальної лінії. А тому, мова навіть якщо і йде про збірку Shahed-136 у Росії, то поки ніяк не в серійному масштабі, а, скоріше, як прототипи. Хоча, куди ймовірніше, що збірка серійних масштабів з російськими запчастинами може бути вже налагоджена в Ірані", - вважає експерт.

РФ виробляє свою версію дронів Shahed - що повідомлялося

Як писало СNN, Росія почала проявляти спроби виготовити власну версію іранських дронів-камікадзе типу Shahed.

Зазначалося, що дослідники виявили, що дрони, позначені словом "Герань", якими росіяни били по Україні, все ж не є російськими. Вони були моделями Shahed-131 та Shahed-136 іранського виробництва.

Вас також можуть зацікавити новини: