Коваленко розповів, що не так з інформацією по Авдіївці / фото ua.depositphotos.com

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко пояснив мету поширення фейку про катастрофічні втрати сил оборони України в районі Авдіївки.

"Нічого дивного в таких вкиданнях немає, адже коли в окупантів, на тій чи іншій ділянці фронту, справи йдуть з рук геть погано, вони включають ретрансляцію фейку про "величезні" втрати ЗСУ. Причому намагаються це робити через іноземні голови, часто другосортних експертів і аналітиків", - пояснив ситуацію аналітик.

Однак, як підкреслив Коваленко, цього разу, джерелом став український діяч, такий собі псевдосоціолог Віталій Бала, який заявив про загибель під Авдіївкою 108 українських військових. "Вчора ввечері, даний діяч опублікував слізний пост, що увібрав в себе найдобірніший кринж без елементарного фактажу...",- прокоментував аналітик.

Відео дня

Він акцентував, що пост... за лічені хвилини розхапали російські пропагандистські канали та псевдо-українські, модеровані з РФ. "Найважливіше - ніякого фактажу як не було, так і немає, але пост став розходитися і в українському сегменті, завдяки журналістам зі зниженою граничною планкою IQ", - зазначив аналітик.

Коваленко висловив думку, що головною проблемою цього вкидання став навіть не сам Віталій Бала, а ті десятки журналістів і сотні простих користувачів, які стали через соцмережі поширювати цей фейк.

Також експерт пояснив, що саме "у фейку видавало фейк". "По-перше, в сопливому пості Віталія Бали... відсутня конкретика, де сталося "горе" (точна локація, село, дорога), з якою бригадою, яким чином (чим було завдано удару по колоні, артилерія, ракета, КАБ). По-друге. Понад сто людей вивозять з району Авдіївки стрункою колоною з автобусів. Ви це серйозно? Питання з ротацією в районі Авдіївки, особливо зараз, дуже жорстко стоїть, і кожен окремий випадок розглядається командуванням детально, наскільки вагомі причини військовослужбовця відправити на ротацію. А у Бали виявляється все вирішує жереб! По-третє, якби росіяни завдали такого удару, по такій колоні, з таким результатом, вони б вже давно пищали на всіх майданчиках і тиражували відео об'єктивного контролю. Для дурналістів, які повірили псевдосоціологу Віталію Балі, пояснюю, що об'єктивний контроль це відео з БПЛА, які такі удари і наводять. Удари по таких цілях без дорозвідки, а навмання, кудись туди, не проводяться. І навіть при пуску ракети ОТРК "Іскандер" за локацією ведеться спостереження", - детально пояснив фахівець.

При цьому він підкреслив, що нічого подібного в російських пабліках не було, навіть на рівні чуток.

Вкидання про Авдіївку

У понеділок, 25 грудня, в мережі поширили інформацію про загибель 108 українських військовослужбовців біля Авдіївки. У Генеральному штабі Збройних сил України спростовували це. Зокрема, у Генштабі опублікували офіційну заяву, в якій назвали цю інформацію фейком, а також закликали дотримуватися інформаційної гігієни.

Вас також можуть зацікавити новини: