Військовий експерт з Ізраїлю пояснив, чи врятує "Залізний купол" Україну від російських ракет

Також фахівець розповів, чому Ізраїль не надає Україні військової допомоги.

Ізраїльська система протиракетної оборони "Залізний купол" не може бути достатньо ефективною в умовах України.

Таку думку висловив ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман, пише obozrevatel.

За його словами, для захисту від ворожих ракет Україні вистачило б вже наявних засобів, якби їх було більше.

"Сам по собі для тих умов, для яких створений "Залізний купол", досить ефективний, але в України дуже велика територія", – зазначив він.

Як пояснив експерт, радіус дії одного такого ізраїльського комплексу становить до 70 кілометрів. Щоб перекрити значні території, таких комплексів має бути дуже багато. У самому Ізраїлі на сьогодні тільки 10 оперативно готових батарей.

"Таким чином, щоб це зробило істотний ефект, цих комплексів в Україні має бути більше, ніж в Ізраїлі. У тих реальних кількостях, в яких він може бути поставлений в Україну, це не розв'яже українські проблеми", – зазначив Гендельман.

Крім того, за словами Гендельмана, Ізраїль не надає Україні військової допомоги тому, що його країна фактично постійно перебуває у стані війни.

"Ізраїль знаходиться в процесі постійної ескалації, постійної напруженості. Він постійно веде бойові дії. Тому в даній ситуації ізраїльське керівництво вважає нерозумним відкривати додаткові фронти", - говорить експерт.

Коментуючи заклик посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука продати нашій країні "Залізний купол", Гендельман зазначив, що ця заява має на меті "привернути увагу до проблеми" ППО в Україні і не більше.

Разом з тим за словами фахівця, наявні в України засоби ПРО, наприклад, С-300 або "Бук", могли б впоратися із завданням оборони, якби їх було на порядок більше.

"Можливо, вистачило б і тих систем протиракетної оборони, С-300, "Бук" та інших, які є, якби їх просто було більше. Потрібні не стільки технологічні прориви, скільки кількість. Як і з усіма іншими озброєннями", – підкреслив він.

Раніше український посол в Ізраїлі Євген Корнійчук заявляв, що Україна хоче купити в Ізраїлю його систему протиракетної оборони "Залізний купол", щоб захистити свої міста і військові об'єкти від російських ракетних ударів.

"Минулого тижня, наскільки я знаю точно, американці дали дозвіл на передачу протиснарядних ракет з Німеччини в Україну, а Ізраїль сказав "ні", — сказав Корнійчук.

"Ізраїль більше не зосереджений на війні", - заявив також Корнійчук. 

"Україна практично повністю видалена з ізраїльської преси. Так що війни більше немає", - підкреслив він.

Вас також можуть зацікавити новини: